Uit wanhoop een wc-rol op je nachtkastje voor je eeuwig lopende neus, herkenbaar? Been there, done that!  Onze gastblogger Zubaidah (studente voeding & diëtetiek) is in wetenschappelijk literatuur gedoken en heeft uitgezocht hoe wij snel kunnen herstellen van die akelige verkoudheid.

Wat is een verkoudheid en hoe krijg je het?

Een verkoudheid is eigenlijk een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel en wordt veroorzaakt door een besmetting met een verkoudheidsvirus. Dit virus verspreidt zich makkelijk via vochtdruppeltjes in uitgeademde lucht die door anderen worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes zoals het openbaar vervoer, op school, in de kantoor en een kinderdagverblijf.  Ook wordt dit virus via handcontact overgedragen. Een volwassen persoon wordt gemiddeld 2-5 keer per jaar verkouden. Door je weerstand goed op peil te houden, zorg je ervoor dat je minder vatbaar bent voor een verkoudheid. Maar onthoud wel; een verkoudheid kan iedereen overkomen. Gelukkig zit de wetenschap niet stil: het is mogelijk om de duur van de verkoudheid te verkorten en het jezelf aangenamer maken door de volgende tips op te volgen:


Vitamine C helpt onder andere bij het in stand houden van de weerstand. Het komt onder andere voor in fruit, groente en aardappelen maar met name koolsoorten, citrisfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Een aanbevolen inname van 75 mg per dag voor volwassenen tijdens de verkoudheid kan de duur van de verkoudheid verkorten, maar de klachten worden niet verminderd blijkt uit onderzoek van Heimer K.A., Hart A.M., Martin L.G. et al. (2009). Gebruik je al vitamine C? Let er dan op dat het lichaam grote hoeveelheden vitamine C uitplast, omdat het lichaam al genoeg heeft, zie ook artikel: ‘Waar je op moet letten bij voedingssupplementen’’.


Uit een gerandomiseerd onderzoek blijkt dat knoflook helpt bij het voorkomen een verkoudheid. Je bent er minder vatbaar voor en als je toch verkouden wordt, helpt knoflook bij een sneller herstel. Voeg knoflook toe aan je kruidenmix voor het avondeten. Vind je stukjes knoflook in je maaltijd niet fijn? Gebruik dan een knoflookpers.

Knoflookadem neutraliseer je achteraf door peterselie te eten / pepermunt en groene thee / een stukje citroen bron breathmd

kruidenthee
Kruidenthee is effectief bij het verlichten van de symptomen van een verkoudheid. Drink daarom een lekker kopje thee en varieer hier ook mee. Soorten kruidenthee waar je aan kan denken zijn: echinacea thee, brandnetelthee, pepermuntthee, rooibosthee en gemberthee. Uit onderzoek blijkt dat echinacea thee wel degelijk helpt om een verkoudheid te verkorten: Efficacy of Echinacea purpurea in patients with a common cold

Kruidenthee is officieel geen thee, omdat het niet gemaakt is van de theeplant. Het is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen

honing
Heb je last van hoestbuien gedurende je verkoudheid? Doe dan een eetlepel honing in je thee, dit zorgt voor een verzachtende werking. Doe dit niet in kokend heet water, de goede elementen van de honing gaan er hierdoor uit. Wacht even tot de thee is afgekoeld en voeg daarna de honing toe.

Volgens een onderzoek van een farmaceutische afdeling in India wordt aangeraden om een eetlepel honing met een theelepel basilicum sap te mengen en in te nemen, bij verkoudheid, hoestbuien en misselijkheid.

Zodra  je een verkoudheid voelt opkomen zoals een beginnend zere keel neem dan direct een eetlepel honing met 2 druppels oregano olie (bron). Wees gewaarschuwd: oregano olie is zeer geconcentreerd en dus sterk van smaak.  Bij het innemen ervan zullen je lippen en tong even branden, maar dat is het waard om die vervelende verkoudheid tegen te houden. Hou je aan de maximale dosering van 2 druppels per dag. De olie is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Tip van Nilou: “Dit werkt ontzettend goed voor mij. Ik ben afgelopen anderhalf jaar hierdoor niet geveld door de verkoudheid of griep”.

Geconcentreerde basilicum olie schijnt ook goed te werken tegen verkoudheid (bron Dr. Axel – basil essential oils fights bacteria, colds & bad odor)

Kruidenthee en vitamine C (door fruit te eten) zijn voor mij dé magische tips om gemakkelijker door een verkoudheid heen te komen. Wat werkt het beste voor jou? Welke tips heb jij al toegepast en heb je nog een paar achter de hand waarvan je goed opknapt? Deel het met ons en laat het weten in de comments!

Tot de volgende keer!

-Zubaidah

 

Geraadpleegde bronnen en afbeeldingen:
G. Frank Lindenmuth and Elise B. Lindenmuth. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. (June 2004). The Efficacy of Echinacea Compound Herbal Tea Preparation on the Severity and Duration of Upper Respiratory and Flu Symptoms: A Randomized, Double-Blind Placebo- Controlled Study. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/10755530050120691
Heimer K.A., Hart A.M., Martin L.G. et al. (2009). Examining the evidence for the use of vitamin C in the prophylaxis and treatment of the common cold. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19432914
Josling, P. Adv Therapy (2001) 18: 189. doi:10.1007/BF02850113
Kumar, K. P. S.; Debjit Bhowmik; Chiranjib; Biswajit; Chandira, M. R. (2010). Medicinal uses and health benefits of honey; an overview. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20103251958
Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus- Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied. (2016). Verkoudheid. http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/neus/verkoudheid/
Schulten B., Bulitta M., Ballering-Brühl, B. et al. (2001). Efficacy of Echinacea purpurea in patients with a common cold. A placebo-controlled, randomised, double-blind clinical trial.
http://europepmc.org/abstract/med/11505787
Stichting Voedingscentrum Nederland. (n.d). Thee.
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx
Stichting Voedingscentrum Nederland. (n.d). Vitamine C.
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
Afbeelding 1, 2, 3, 4, 5 & 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *