voedingssup

Een makkelijke manier om je vitaminen binnen te krijgen zonder dat je daarvoor hoeft te letten op je voeding. Lekker makkelijk en baat het niet, dan schaadt het niet. Of is het misschien toch wel schadelijk? Waar moet je op letten bij het gebruik van voedingssupplementen? En maakt het uit welk merk je koopt? Geschreven door gastblogger Zubaidah

Laten we maar bij het begin beginnen! Wat zijn voedingssupplementen eigenlijk? Dit zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes die vitaminen, mineralen of bioactieve stoffen bevatten. Het kan een pil zijn waar alleen vitamine C in zit, maar het kan ook een combinatie van vitaminen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de multivitaminepil.

Verschil tussen wateroplosbare- en vetoplosbare vitaminen

Het overmatig consumeren van voedingssupplementen brengt negatieve gevolgen met zich mee en het is daarom belangrijk rekening te houden met de hoeveelheid die wordt ingenomen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in wateroplosbare- en vetoplosbare vitaminen. Onder wateroplosbare vitaminen vallen vitamine B en C. Het lichaam kan deze vitaminen niet opslaan met uitzondering van vitamine B12. Bij een teveel aan deze vitaminen wordt het uitgeplast maar kan ook een laxerend effect hebben, afhankelijk van de hoeveelheid. Onder vetoplosbare vitaminen vallen A, D, E en K. Deze worden wel opgeslagen in het lichaam maar in de praktijk zijn er alleen nadelige gevolgen gevonden voor een teveel aan vitamine A. Het is hierdoor van belang dat de verpakking geraadpleegd wordt; daar staat op hoeveel je kunt innemen per dag en ook de percentages van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Grote hoeveelheden vitaminen

In voedingssupplementen zitten er vaak grote hoeveelheden vitaminen in een pil. Een voorbeeld hiervan is vitamine C. De ADH hiervan is 75 mg voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar. Op de afbeeldingen aan de rechterkant zie je een pil met 1000 mg en een pil met 250 mg. Deze hoeveelheden zijn niet schadelijk voor het lichaam; ze worden gewoon uitgeplast. Wees je er wel bewust van dat de nieren hierdoor extra belast worden.

Merksupplement versus goedkopere huismerksupplement

In de winkel zie je allerlei soorten voedingssupplementen in verschillende vormen, hoeveelheden, merken en prijzen. Maar wat koop je uiteindelijk? Een merksupplement of een goedkopere huismerksupplement? Om je hierbij op weg te helpen zal ik uitleggen wat het verschil eigenlijk is en waarom een merksupplement duurder is. Als we kijken naar bijvoorbeeld visolie, spelen diverse zaken een rol. Visolie kan geproduceerd worden met restafvallen van vis of gekweekte vis die alleen soja te eten krijgt. Hierdoor is de hoogwaardigheid van het product minder wat resulteert in een lagere prijs dan als er een Noorse wilde zalm is gebruikt voor de productie van visolie.

Hulpstoffen

Daarnaast worden er in voedingssupplementen hulpstoffen gebruikt om de opneembaarheid van de vitamine of mineraal te vergroten. Afhankelijk van de kwaliteit van de hulpstof kan de prijs oplopen. Ook is het zo dat producenten van merkartikelen hun producten regelmatig optimaliseren, waardoor er gebruik wordt gemaakt van andere grondstoffen en productiewijzen. Tot slot heeft een merkproduct een luxere uitstraling qua verpakking dan een huismerkartikel. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat een merksupplement hogere kosten met zich meebrengt. Echter hoe duurder, hoe beterhoeft niet altijd zo te zijn. Het slikken van een multivitamine supplement als aanvulling op je voeding, geeft over het algemeen voldoende vitamines en mineralen.

Let er wel op dat voedingssupplementen je dagelijkse voeding niet kunnen vervangen maar ter ondersteuning dient.

 

 

 

Lees ook Zubaidah’s eerste artikel over verschillen Mediterraanse dieet en Nederlandse Schijf van Vijf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *