tips_aankomen_ondergewicht
Dit is voor mij heel persoonlijk omdat ik jarenlang te kampen heb gehad met ondergewicht. Ik ben sinds mijn tienerjaren altijd mager geweest tot mijn 28e woog ik ongeveer 45 tot 49 kilo nu op dit moment weeg ik rond de 53 kilo. Ik weet als geen ander hoe frusterend en pijnlijk het is als je te mager bent (en je geen anorexia hebt). Ik wil daarom mijn lotgenoten maar al te graag helpen!
model-600238_1280
Mager zijn is alleen maar leuk als je in de mode wereld werkt waar je effortless kunt pronken met je size zero. Magere mensen hebben nu eenmaal een snelle verbranding en hoeven vrij weinig iets te doen om slank te blijven. Maar in the real world is mager zijn not done en krijg je opmerkingen zoals “je moet meer eten” en “je bent echt DUN” om maar een paar op te noemen.

Ook jongens vinden magere meisjes niet mooi en dat heb ik geweten! Door mager te zijn heb ik me heel vaak lelijk gevoeld en plaatste ik vrouwen met een volslanke zandloperfiguur op een voetstuk en mezelf ergens onderaan…..fout…HEEL fout! Om te voorkomen dat je je niet jarenlang ellendig zal voelen zoals ik, geef ik jou mijn beste tips om aan te komen binnen een mum van tijd om gezonder, mooier en vitaler te voelen!

stress
Mijn studie was voor mij een bron van stress, omdat ik van het VBO mezelf steeds hogerop werkte, miste ik natuurlijk de skills van een VWO-er of iemand van de HAVO. Hierdoor moest ik mezelf steeds weer pushen om mezelf te bewijzen, met alle gevolgen van dien. Ook dat ik me lelijk voelde omdat ik mager was, was een bron van stress.

Heel kort door de bocht gezegd: magere mensen eten niet als ze stress hebben. I know omgekeerde wereld terwijl er miljoenen mensen zijn die JUIST eten. Wij magere mensen kunnen daarentegen geen hap door onze keel krijgen, het lijkt net alsof al onze zorgen onze maag letterlijk vult. Hierdoor wordt je maag kleiner en heb je dus ook minder trek in eten.

Bij iemand met overgewicht is de maag groter waardoor er altijd eetlust is. De truuk is dan ook om 1. stress te verminderen (door bijv. te sporten of meer tijd voor jezelf te nemen) en 2. je maag groter maken zodat je meer eetlust krijgt.

dietist
Ik ben pas op mijn 28e naar een diëtist geweest een beslissing die ik veeeel eerder had moeten nemen! Wat een life changing moment was dat. De diëtist keek samen met mij naar wat ik at en wat ik erbij moest eten, na anderhalve week kwam ik weer op bezoek om te kijken of het eetplan heeft gewerkt. Iedere week zag ik mezelf steeds iets zwaarder worden op de weegschaal: YES! Dit is mij nooit gelukt in mijn eentje. Ik at vroeger heel weinig ook omdat ik niet teveel vet kan verdragen omdat dit resulteert tot acne. Maar de volgende producten hebben mij op weg geholpen om wat meer aan te komen lees: om mijn maag groter te maken.

Dus gewoon een afspraak maken met de diëtist! Baat het niet dan schaadt het niet en de meeste zorgverzekeringen vergoeden dit en maar goed ook want ondergewicht zijn is bovendien een medische aandoening.

Je kunt ook je body mass index (BMI) calculeren om zeker te weten of je wel op gewicht bent, dit kun je hier doen.

lepel_1
De foto is van mijn eerder geschreven artikel over de voordelen van yoghurt
Tijdens mijn eetplan met de dietiste at ik iedere ochtend 2 boterhammen met een gebakken ei en 30+ kaas. Daarbovenop (ik weet niet meer hoe ik dat deed, want ik doe het nu niet meer) een schaaltje met Griekse yoghurt (met vet) en cruesli. Dat was serieus een stevig ontbijt. In het begin had ik echt moeite om het brood snel weg te werken, want ik ben ook nog eens een langzame eter. Maar uiteindelijk lukte het me zelfs om het brood met het ei en de cruesli yoghurt weg te werken!

Een stevig ontbijt (met veel calorieën) is denk ik belangrijk als je aan wilt komen ze zeggen niet voor niets: ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Na een week of twee zag ik de transformatie: mijn maag werd groter en ik kreeg meer eetlust. Ook mijn gewicht nam toe na een maand woog ik maar liefst 54 kilo! Ik voelde me zo fijn eindelijk een klein buikje en geen plat buik omdat ik te weinig at. Plus ik kreeg veel meer voedingsstoffen naar binnen dan voorheen waardoor ik me minder depressiever voelde en vitaler!

snacks
Naast de 3 maaltijden is het nodig om ook tussendoor te snacken, dit kan met fruit, yoghurt, krentenbol, beschuit met huttenkase, etc. Zolang het maar gezonde alternatieven zijn. Magere mensen hebben nu eenmaal een snelle verbranding waardoor eten sneller verteerd waardoor je vaker een honger gevoel hebt. Als je dit stadium hebt bereikt: gefeliciteerd! Je bent dan namelijk goed op weg naar een gezond streef gewicht.

water_voeding
Juist omdat mijn eetlust steeds meer werd en ik een snelle verbranding heb, kreeg ik heel snel trek tussendoor. MAAR ik ben een hele slechte drinker. Door het tekort aan vloeistoffen maakte mijn lichaam verkeerde signalen aan waardoor ik in plaats van een dorstgevoel een hongergevoel kreeg. Dus veel meer drinken resulteert tot betere voedselopname.

variatie_voeding
Het varieren van voedsel blijft nog steeds erg lastig. Laatst had ik een Skypegesprek met mijn diëtist waarin ze het volgende zei over variatie: als je iedere dag hetzelfde eet (zoals ik doe een appel, banaan en mandarijn iedere dag!) dan geef je jezelf iedere dag weer dezelfde voedingsstoffen -die kwam binnen- met andere woorden probeer iedere dag een ander stuk fruit te eten zodat je ook andere voedingsstoffen, vitaminen, mineralen, e.d. nuttigt.

De tip die de diëtist mij gaf was dat ik naast mijn appel, banaan en mandarijn een ander stuk fruit erbij moet nemen. Nu eet ik een watermeloen, gele kiwi of een peer erbij en let ik er strikt op.

milk-shake-608919_1280
Wat je niet moet doen is aan de slag gaan met kant en klare proteine shakes, dit keurde mijn diëtist trouwens ook af. Je weet namelijk niet wat erin zit en het is gewoon beter om ‘echte verse voedsel’ te eten. Wel kun je zelf een proteine shake maken dat veel natuurlijker is met bijv. Griekse yoghurt, noten en fruit.

Met deze tips kun je natuurlijk niet instant op een á la Kim Kardashian of Beyonce lijken, maar je kunt je wel lekkerder in je vel voelen (letterlijk en figuurlijk) door die extra kilo’tjes waar wij magere mensen zo hard voor moeten knokken. Bovendien kun je deze kilo’tjes ook weer heel snel kwijt raken als je niet op je voeding let en weer te weinig eet :-( als je bijv. weer in een stresvolle periode zit. Jezelf 1 x in de 2 weken wegen en dit bij houden in een Excel sheet helpt je om op je streefgewicht te blijven. Zodra je een daling merkt dan kun je er tijdig iets tegen doen want als het te laat is dan wordt het een hele klus om opnieuw te beginnen.

Ben jij bewust bezig met voeding en heb jij wat meer tips?

Ik ben zo trots op dit artikel, ik ben begonnen met bloggen om anderen te helpen als ik hiermee al 1 persoon blij mee kan maken of op weg kan helpen …… :-) *gelukkig*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *