1_1_1

Kikkererwtenmeel is niet iets nieuws, laten we daarover duidelijk zijn. Desondanks vind je kikkererwtenmeel niet in de normale Nederlandse supermarkt. Dit wordt vooral verkocht bij Aziatische winkels (denk aan Toko’s). Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van geroosterde kikkererwten en deze worden gemaald tot meel (heel simpel). Je kunt je natuurlijk voorstellen dat kikkererwtenmeel velen malen gezonder is dan normaal bloem. Kikkererwten bevatten namelijk onwijs veel proteïne, calcium, magnesium en nog veel meer goodies die goed zijn voor je huid, spieren en botten (dit in tegenstelling tot normaal bloem). Ook wordt het meel gebruikt als een vegetarische eivervanger in bepaalde recepten.

De smaak is anders dan normaal bloem, het smaakt meer ‘nootachtig’
3
Het meel is heeeeel fijn, heel anders dan kikkererwtenmeel dat gebruikt wordt voor falafel bijvoorbeeld. In India wordt het meel vaak gebruikt voor DIY home made maskertjes voor het gezicht (het exfolieert de huid namelijk heel goed).

Wij gebruiken het meel vaak om aubergine plakjes mee te frituren. Je maakt dan van het meel een soort van papje met water, zout en peper. Dat gebruik je dan als een coating voor de plakjes aubergines.
4
De aubergine is na het frituren van binnen heerlijk creamy en de coating smaakt hartig en zacht van structuur. Het fijne van het meel is dat het glutenvrij is!

Kikkererwtenmeel bevat wel koolhydraten, maar wel van de juiste soort, namelijk het soort dat heel langzaam energie afgeeft in het lichaam net zoals havermout dat doet. Je blijft dus langer verzadigd als je kikkerertwenmeel consumeert of havermout. Dat doet normaal bloem helaas niet.
2

Kikkererwtenmeel wordt vaak gebruikt in India, Pakistan, maar ook in Zuid Europa is het meel bekend. Landen zoals Spanje en Frankrijk hebben bepaalde recepten waarin kikkererwtenmeel wordt gebruikt zoals Farinata (dunne pannenkoekjes die gebakken worden in de oven, wordt ook genoemd als Socca in de Franse keuken), Tortillitas de camarones (gebakken garnalen met o.a. kikkererwtenmeel als coating) en nog veel meer!

Ooit gehoord over kikkererwtenmeel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *