Safrana_header
Het is alweer tijd voor de laatste foodblogger diva Fatima van Safrana Argana van de serie multi culti food blogs! Jeetje, wat gaat de tijd toch snel voorbij en wat heb ik genoten van de samenwerkingen met de vorige 2 foodblogsters Eslem (Mijn mixed kitchen) en Sarah (the Orange garden)! Ik heb helaas nog niets uitgeprobeerd van Safrana Argana BUT that is about to change want de website Safrana Argana bevat een gigantisch hoeveelheid aan recepten. Marokkaanse recepten, Turkse recepten, westerse recepten, eigen creaties, I am impressed! Ook benieuwd hoe chef Fatima te werk gaat met al dat food? Lees dan snel verder

vr1
Ik denk dat ik dit niet hardop moet zeggen, ik vind boodschappen doen namelijk leuk. Laatst was ik een half uur in de AH, eigenlijk vooral om nieuwe producten te bekijken ik had namelijk maar 1 product nodig 😉 Maar zo heeft iedereen zijn/haar hobby’s. Qua tijd denk ik 3,5 uur ongeveer

vr2
Ik woon nog thuis dus ik hoef niet alleen de boodschappen te doen, maar omdat ik het leuk vind doe ik het wel vaak. Zaterdag is, lekker burgerlijk, de vaste boodschappen dag hier in huis. Daarnaast ga ik om de dag na werk even naar een supermarkt, vaak voor groenten/fruit/aanbiedingen

vr3
Op onzin, oftewel allerlei ongezonde producten. Ik kies er tegenwoordig vaker voor om meer uit te geven aan de wat duurdere groenten/fruit soorten dan aan een pak koekjes of chocoladereep.

vr4
Waar te beginnen. We hebben standaard droge producten in huis als bloem, couscous, pasta, rijst, linzen, bonen etc. Tonijn, tomaten, kikkererwten, bonen uit blik staan ook standaard in de kast. Uien& knoflook(poeder) laat ik ook nooit opgaan. Met die producten kan je namelijk altijd wel iets heel makkelijks koken. Dat is dan ook meteen een tip, kijk naar de ingrediënten die jij het meest gebruikt en zorg ervoor dat je ze altijd in huis hebt. Ik raak zelf een beetje in de war als er geen knoflook in huis is, daarom koop ik vaak een potje knoflookpoeder voor het geval dat. Zo heb ik ook standaard droge gist in huis, als de verse op is dan kan ik tenminste nog brood bakken.
safrana_voorraadkast

vr5
Vol haha.
Als ik soms zie hoeveel melkproducten wij standaard in de koelkast hebben: Kwark, turkse yoghurt, gewone yoghurt & vla, melk, karnemelk, roomkaas, geraspte kaas, gewone kaas, fetakaas -dat is best veel! En dan nog een groente bak vol met groenten en verse kruiden, altijd een sla-soort en een komkommer in huis.. Maar ook verse gist, harissa, olijven, hete pepers op olie en roomboter.
safrana_koelkast

vr6
Nee. Het enige wat ik invries zijn loempia’s, maar die maak ik dan ook speciaal om in te vriezen. De reden waarom ik niks invries is heel makkelijk, mijn huishouden bevat meerdere personen (6) eten komt dan gemakkelijk op. Als er eventueel iets overblijft is dat een lunch/snack voor de volgende dag.

vr7
Zovaak. Vooral omdat ik zelf zin heb in verschillende lekkere dingen. Er zitten te weinig dagen in een week en ik kook voornamelijk in het weekend. Dus op zulke dagen gaat er in mijn hoofd van alles los ‘een curry met rijst’, vis dat heb ik lang niet gehad, nee iets met bonen, nee ik heb zin in een ovenschotel, hoe lang hebben we al geen bestilla gehad? Hmm, pruimen met vlees.. of wacht kip met olijven, nee seffa medfouna, hadden we nou kipfilet in huis dan heb ik zin om te wokken. Vaak vraag ik het dan aan de rest van de familieleden en uit hun antwoorden, de voorraden in huis en de chaos in mijn hoofd kom ik er vaak wel uit. Ik heb daardoor wel de neiging tot poldermaaltijden, verschillende (kleine)gerechtjes zodat iedereen tevreden zijn buik rond kan eten.
pot-544071_640

vr8
Jazeker een aantal zelfs!
tip1
Voorbereiding is het halve werk. Denk na over wat je wilt eten, zorg ervoor dat je producten in huis hebt. Zorg voor een goedgevulde kruiden/specerijen voorraad. Doe op tijd de boodschappen, maak eventueel een weekplanning, als het kan zorg ervoor dat andere personen in het huishouden mee kunnen helpen.
tip2
Varieer en dat hoeft niet meteen te betekenen dat je elke dag nieuwe onbekende gerechten moet uitproberen, het kan ook heel makkelijk. Maak jij altijd pasta met kip en paprika… nou probeer het eens met gehakt of rijst ipv pasta. Vul jij je Marokkaanse stoofschotel(marqa) met aardappelen? Neem eens bloemkool of wortels. Variëren kan je ook met de bereidingswijze van een gerecht. Stoom eens een kip ipv deze te bakken, gril een aubergine ipv deze te koken.
tip3
Soepen, vooral nu het winterweer begint is soep zo lekker. Je kan er alles instoppen wat je wilt je kan het zo stevig maken als je wilt, alles kan. Het is makkelijk en je hebt snel je handen vrij om van alles en nog wat ernaast te doen.
soup-bowl-425168_640
tip4
Een salade is heel eenvoudig gemaakt en maakt het eten meteen completer en voedzamer.
tip5
Heel wat bonengerechten zijn de dag erna lekkerder. Maak eens chili con carne of linzen/bonen op zijn Marokkaans klaar en bewaar dat voor de volgende dag. Aan deze gerechten ben je niet veel tijd kwijt, je kan tegelijkertijd het avondeten van vandaag als morgen voorbereiden. De volgende dag is het eten al klaar en heb je tijd om andere taken te doen of om gewoon eens met een boek op de bank neer te ploffen.
Mijn belangrijkste tip is: vergeet groenten niet. Groenten kan je op vele manieren bereiden, geef groente de hoofdrol en plan van daaruit je avondeten. Je zult merken dat je dan vanzelf anders gaat koken en je minder verspilt qua groenten.

En de allerallerbelangrijkste tip blijft: geniet van het koken en eten. Ook als je haast geen tijd hebt, eten het blijft een prachtig mooi iets.
eat-547511_640

Wat een mooie afsluiter van de week! Ik denk dat we de komende tijd niet om inspiratie verlegen hoeven te zitten. We kunnen namelijk de blogs van Eslem, Sarah en Fatima erbij pakken voor lekkere gerechten of ter inspiratie om er iets anders van te maken.

Ik hoop dat de multi culti food blog serie leuk was om te lezen! Ken je iemand die het ook verdient om in de spotlight gezet te worden? Mail dan naar info@tastynilous.com

Afbeelding ijzeren pot
Afbeelding soepkommen
Afbeelding groente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *