banana-933566_1280

Er gaat letterlijk geen dag voorbij zonder dat ik een banaan heb gegeten, een banaan is het perfecte gezonde tussendoortje. Een rijpe banaan is zoeter en kun je goed gebruiken om cakes, broden, koekjes of smoothies zoeter te maken. Als je een rijpe banaan sneller rijp wilt maken, scroll dan door naar de tweede alinea.

Rijpe bananen

Een gevlekte banaan heeft meer antioxidanten dan een normale gele banaan zonder vlekken. Helaas is het wel zo dat de vitamines verloren gaan naarmate de banaan rijper wordt. Let er op dat een rijpe banaan niet goed is als je diabetes hebt.

TIP: Door de rijpe banaan in de koelkast of vriezer te plaatsen vertraag je het vitamine verlies (bron 1).

Als je even niet oplet dan kunnen rijpe bananen heel snel verrotten. Het is dan handig om de bananen in te vriezen. Bananen zonder schil zijn 4 maanden houdbaar en met schil 2 maanden. Voor meer info zie ook deze uitleg over het invriezen van bananen.

Vaak wanneer ik een bananenbrood (zie hier een supermakkelijk recept) wil maken of een smoothie en hiervoor een rijpe banaan nodig heb (omdat deze heerlijk zoet is), dan heb ik er vaak geen! Dan staar ik naar een banaan in mijn fruitschaal die niet groen is, maar ook niet rijp is. De tip om de banaan sneller te laten rijpen in een zak is een goede tip, alleen wil ik die rijpe banaan NU en niet over een dag of twee. Wat dus het geval zou zijn als je de banaan in een papieren zak laat rijpen.

Bananen in oven rijper maken

Via thekitchn.com zag ik dat je heel makkelijk bananen sneller kunt laten rijpen in de oven! Dankzij de hitte wordt het rijpproces versneld, wat logisch is, toch?

Het truukje is om de (middelgrote) bananen minimaal 30 minuten in de oven te laten op 150 graden celsius. De wat grotere bananen hebben 40 minuten nodig.  Het resultaat zijn zwarte bananen die van binnen zacht en zoet zijn en helemaal klaar zijn voor gebruik in bananenbrood, smoothies, etc.

Heb jij deze tip eerder gehoord? Heb je ook nooit een rijpe banaan als je iets lekkers wilt bakken of voor een smoothie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *