Voodat ik aan dit artikel ben begonnen ben ik langs de Albert Heijn hier op de hoek gegaan om te kijken naar de magnetronmaaltijden. Ik eet zelf namelijk nooit een kant en klare maaltijd, hooguit een maaltijdsalade. Het verbaasde mij dan ook hoeveel aanbod er op dit moment is aan (verse) kant-en-klare maaltijden: van basic lasagne tot luxe Japanse omelet met sesam. Maar liefst 3 schappen vol met maaltijden, een heuse business is het dus. Geschreven door Janneke
Ik wilde onderzoeken of deze maaltijden gezond zijn en daarvoor heb ik een aantal maaltijden geselecteerd en vergeleken met de richtlijn van het Voedingscentrum. Deze richtlijn stelt de volgende eisen aan een gezonde warme avondmaaltijd:
De richtlijn deelt maaltijden in 3 categorien in: A (voorkeur), B (middenweg) en C (bij uitzondering). Er wordt gekeken naar de hoeveelheid energie die de maaltijd levert, hoeveel verzadigde vetten erin zitten, hoeveel transvetten en het aantal gram vezels en zout (natrium). Ook moet de maaltijd minimaal 150 gram groente bevatten om tot de voorkeurscategorie te behoren. Transvet is een onverzadigd vet en komt van nature voor in melk en vlees. Ook wordt het in de industrie gemaakt en gebruikt voor onder andere koekjes, frituurvet, snacks en gebak. Transvet is erg ongezond en gelukkig blijft de gemiddelde Nederlander onder de grens van 2-3 gram per dag.
Beperkingen
Het is lastig om te achterhalen hoeveel transvet of toegevoegde suiker er in de maaltijd zit: het is niet verplicht om dit op het etiket te vermelden en hiervoor zou je contact moeten opnemen met de producent. Daarom heb ik dit achterwege gelaten in dit onderzoek. Ook is het soms moeilijk rekenen met de hoeveelheid groente: vaak wordt dit niet weergegeven.
Toch heb ik een poging gewaagd om een aantal maaltijden onder de loep te nemen.
Lasagnes
In mijn hoofd heb ik de beruchte kant-en-klare lasagnes. Ik weet nog dat mijn huisgenoot altijd in zijn eentje een familie bak lasagne op at. Dit leek mij nooit erg gezond, maar of dit echt zo was dat weet ik eigenlijk niet. Daarom besloot ik om te beginnen een aantal lasagnes te onderzoeken. Ik pakte 3 soorten uit het albert heijn schap, tot mijn verbazing zat er eentje bij die er heel gezond uit zag: met 165 groente stond er zelfs op. Dit moet ik aan mijn huisgenoot vertellen dacht ik. Toen ik de lasagnes vergeleek met de cijfers van het Voedinscentrum kon ik maar tot 1 conclusie komen: alle lasagnes bevatten teveel verzadigd vet en teveel zout. De prijzen verschillen ook erg: de lasagne van Belissa kost slechts 1,59 euro (400gram), die van &Samhoud met 165 gram groente 5,99 euro (450 gram). Het blijkt trouwens dat de meeste groente tomaat is: slechts 0,5% ui en een beetje basilicum zit erin.
Luxe oosterse maaltijden
De tweede categorie kant-en-klaar maaltijden bestond uit luxe oosterse maaltijden. Deze zien er erg lekker uit en hebben veelbelovende namen zoals Indonesische kip koedjak en japanse omelet met sesam. Door de mooie zwarte verpakking met doorzichtige folie op de bovenkant heen, zag ik allemaal groente zitten. Paprika, broccoli, wortel, lente ui… Ik kreeg er spontaan honger van! Deze maaltijden bevatten lekker veel groente, weinig vet, maar wel een tikkeltje teveel zout. De thaise kip met limoengras bevat maar 380 kcal per portie en de kip koedjak 450 kcal, wat te weinig is voor een hoofdmaaltijd volgens de richtlijn. De japanse omelet met sesam bevat wel voldoende kcal.
Hollandse maaltijden
Van oosterse gerechten naar typische hollandse maaltijden: aardappels met snijbonen en gehaktballetjes, of aardappelpuree met stoofperen en runderstooflap? De albert heijn heeft ze in huis hoor. Ook deze maaltijden bevatten teveel zout en tot mijn verbazing ook te weinig energie om aan de richtlijnen van het voedingscentrum te voldoen. Elke maaltijd bevat rond de 450 kcal, terwijl het Voedingscentrum tussen de 550 en 950 kcal adviseerd. Ook bevatten de maaltijden relatief veel verzadigd vet. De aardappels met gehaktballetjes en snijbonen is de enige die onder de grens van 13en% verzadigd vet blijft: de maaltijd met stoofperen en runderstooflap bevat precies 13en% verzadigd vet en de spinazie met cordonbleu maaltijd 15en%.
Stoommaaltijden
De stoommaaltijden blijken het gezondste te zijn: ze bevatten veel groente, weinig vet en de meeste bevatten ook niet teveel zout. Wel zitten ze allemaal onder de 500 kcal, waardoor ze weer niet in de A-richtlijn vallen.
Tips
Zucht…. Mijn zoektocht naar dé gezonde verse kant-en-klaar maaltijd kan nog lang doorgaan. Elke maaltijd heeft wel iets teveel of te weinig om perfect aan de regels van het Voedingscentrum te voldoen. Ook kan ik lang doorgaan om alle maaltijden te onderzoeken, maar dit lijkt mij niet zo handig. Ik denk dat jullie meer hebben aan een aantal tips, zodat je zelf kunt kijken hoe gezond jouw maaltijd is als je bij het schap in de albert heijn staat:
Lees ook Janneke’s eerste artikel of eten opwarmen in de magnetron slecht is
Geraadpleegde literatuur:
1.Richtlijnen Voedselkeuze. Voedingscentrum (1 maart 2011).
2.Transvet. Voedingscentrum (z.d.) Verkregen op 18 december 2015 van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/transvet.aspx
Bron afbeelding magnetron