chiazaad_eivervanger
Mijn collega die veganist is, kan vaak niet mee genieten als er getrakteerd wordt op werk. Ik besloot dus om voor mijn verjaardag voor hem een veganistisch bananenbrood te maken. Dus zonder ei en boter. Op instagram volg ik Nadia’s Healthy kitchen en daar zag ik het recept vegan avocado banana bread 😀 dat klinkt en ziet er ontzettend goed uit of niet?
vegan-avocado-banana-bread

Toen ik erop klikte zag ik dat er in plaats van ei, “chia ei” werd gebruikt. Chia ei? Chia ei is eigenlijk een gel dat je zelf maakt door 1 eetlepel chiazaadjes te mengen met 3 eetlepels water.
chiazaadjes_eivervanger_koffiemolen
Het beste is om de zaadjes in een koffiemolen fijn te malen en dan te mengen met 3 eetlepels water. Wat je dan krijgt is Chia ei eigenlijk lijkt het meer op Chia gel dan ei, maar goed! 1 eetlepel chiazaadjes met 3 eetlepels water is gelijk aan 1 ei.

spikkelcake_chiazaadjes_eivervanger
Het bananenbrood is donker omdat er kaneel en speltmeel in zit, maar stel dat je een hele lichte cake maakt dan zie je dus de zwarte chiazaadjes erdoor heen ook al is deze heel fijn gemalen. Het lijkt dan alsof je zwarte peper door je cake hebt gestrooid en denk niet dat iemand je cake wilt eten… Wat je beter kunt gebruiken zijn witte chiazaadjes deze zijn wel wat duurder, maar dan zie je de zwarte spikkeltjes niet door je cake.

chiazaadjes_eivervanger_watvindik
Al met al het brood is niet mislukt wat ik eigenlijk verwachtte doordat ik een ‘fake’ ei gebruikte. Kan niet wachten om chia ei voor meerdere recepten te gebruiken. Mijn collega vond het brood lekker en eigenlijk vind ik bananenbrood nooit echt naar brood brood smaken, maar meer naar cake, heb jij dat ook? Of ben ik de enige?

Laatst maakte ik dadelcake en daarvoor was 3 eieren voor nodig en ik had maar 2 dus heb ik chia ei gemaakt, maar vind toch dat de chia ei de cake iets droger heeft gemaakt (dan normaal) meer een soort broodachtige structuur, dus hou daar wel rekening mee. Maar, men dit is echt wel een lifesaver als je een ei nodig hebt en niet speciaal voor eieren naar de supermarkt hoeft te gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *