vitamin-c-orange(3)

Vitamine C serum is een geliefde serum voor beautyguru’s en ik vertel je maar al te graag waarom dat zo is.

Vitamine C supplement
Afgezien van de serum is vitamine C ook ontzettend goed als voedingssupplement. Vitamine C komt voor in kiwi, manderijn, citroen, etc. Het nuttingen van dit soort fruit is extreem goed voor je huid, maar nog beter is om een voedingssupplement vitamine C erbij te nemen. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat de collageenproductie in je huid wordt verhoogd. “Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door fibroblasten. Naarmate de huid ouder wordt raakt de aanmaak van collageen uit balans waardoor de huid in elkaar zakt” bron Dus hoe ouder je wordt hoe minder collageen (bindweefsel) je huid aanmaakt waardoor je er ouder uitziet. Met vitamine C wordt de collageen gestimuleerd om meer te produceren. Als vitamine C dit al voor je kan doen in je lichaam laat staan wat vitamine C voor je kan doen op je huid. Zelf gebruik ik vitamine C tabletten EN vitamine C serum. Kijk overigens uit voor de goedkope vitamine C tabletten en ga voor een tablet met ‘slow release’ hierdoor wordt de vitamine langzaam in je lichaam opgenomen. Bij  de goedkopere versies worden de vitamine in 1 keer in je lichaam ‘losgelaten’. Hierdoor plas je de vitamine C er gelijk uit en dat is zonde want dat is duidelijk niet de bedoeling!

Vitamine C serum
Vitamine c serum ziet er wat olie-achtig uit, maar dat is het absoluut niet (overigens kun je wel een DIY vit C olie serum maken). De meeste vitamine c serums die verkocht worden zijn aangemaakt met glycerine. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar vitamine c op de huid met positieve resultaten!
Wat doet dit goedje voor je huid? Ik zou graag zelf de voordelen willen beschrijven, maar ik wil toch de voordelen delen die Dr. Jetske Ultee heeft beschreven. Merendeels omdat het dan van iemand komt met meer autoriteit op dit gebied dan een ‘nobody’ like myself…..

“Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen (bindweefsel). Dit collageen is nodig om de huid te verstevigen. Vitamine C toegevoegd aan een reageerbuisje met fibroblasten zorgt voor een drastische aanmaak van collagen. Ook op de menselijke huid stimuleert het de vorming van collageen – (abstract).

Verder kan vitamine C acne en pigmentvlekken verminderen, en werkt het bij rosacea. Bij klinisch onderzoek bleek de huid van proefpersonen na (langdurig gebruik) egaler en steviger te zijn. Daar komt nog eens bij dat vitamine C een antioxidant is en UV schade kan beperken. Al met al is vitamine C dus bijna een “verplicht” ingrediënt in je cosmeticaproduct ” bron

HEY! Het kan dus zelfs zijn dat jouw every day cosmeticaproduct al vitamine C bevat zonder dat je het weet. Check voor de volgende ingredienten:
– Sodium Ascorbyl phosphate
– Magnesium Ascorbyl phosphate
– Ascorbyl palmitate

Verder moet de vitamine C serum een hoger percentage dan 4% hebben voor een goede werking op de huid bron

Hoe gebruik je vitamine C serum
Een serum is bedoeld voor onder je moisturizer. Alleen een serum gebruiken en verder niets = not done! De serum hydrateert hierdoor de huid en met de moisturizer erover geeft het een mooie glow aan je huid. Uit onderzoek blijkt dat vitamine C serum zonbeschadiging kan reduceren, maar hiervoor moet je dus wel sunblock gebruiken anders heeft het geen zin om de serum te gebruiken.
Samengevat:  vitamine c + moisturizer + sunblock  = 3 producten op je gezicht. Ik weet dat dit ontzettend veel lijkt, maar zelf gebruik ik zelfs 4 producten op mijn huid de afgelopen 2 jaar. Deze manier van ‘layering‘  heeft mij goed geholpen: mijn huid ziet er gezonder uit! Dat kan ik wel zeggen na jaren last te hebben gehad van acne.

Zelf heb ik de afgelopen 2 jaar vitamine C serum gebruikt van Obagi, deze serum is ontzettend prijzig.  Eerst begon ik met de 10% serum (€70) en vervolgens de 20% serum (€80). En nu wil ik deze belachelijke prijzen niet meer uitgeven (hoop ik) want ik zal proberen om een DIY vitamine C serum te maken.

bron foto 1
bron foto 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *