header_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Mijn vriendin en ik kijken wel eens in de foodmagazine Delicious en daar zagen wij een leuke workshop over thee! Nou dat leek ons onzettend leuk om bij te wonen en maar goed ook, want de workshop bleek later zelfs uitverkocht te zijn! Ik heb in totaal wel 32 foto’s in deze fotoverslag. Het was reuze interessant en we hebben ontzettend genoten. Wil je dus wat meer weten over wat je allemaal kunt doen met thee behalve dan alleen thee laten trekken in heet water? Dan is deze blog post zeker iets voor jou!

clipper_notitieboekje_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Als welkomstdrankje kregen we een alcoholvrije cocktail met theeblaadjes 😀 De theeblaadjes smaakten zoet en bleef ook wel een beetje op je lippen plakken 😉
welkomstdrankje__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
First of all: de thee workshop werd mede mogelijk gemaakt door Clipper tea, Max Havelaar, Oxfam Novib en Delicious. Alles vond plaats in de culinaire werkplaats te Amsterdam. De theeworkshop bestond uit 2 delen namelijk; uitleg over thee door een echte theemeester en koken met thee: de hands on gedeelte. Mijn vriendin en ik begonnen met de uitleg van de theemeester en kregen van Clipper een handige thee notitieboekje, is die niet schattig?
notitieboekje_clipper__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Tijdens de uitleg mochten we knabbelen aan de meest lekkerste brood die ik ooit heb gegeten: brood gemaakt van kikkererwten!
kikkererwtenbrood_avocadodip__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Ohhh wat was dit heerlijk, lekker crispy aan de buitenkant en zacht van binnen zo een hartige smaak en de combinatie met de avocado dip: beyond amazing
inside_kikkererwtenbrood__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Eye opener was dat als je mineraalwater gebruikt in plaats van leidingwater dat er geen aanslag zit in je kopje! De kwaliteit van water heeft dus immens invloed op de kwaliteit thee en nu ik dit zo schrijf is het ook logisch…..
clean_tea_stains_on_cup__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
feit_1
Vroeger werd thee in boten verscheept en de verschillende theesoorten werden dus voor lange periodes bij elkaar gehouden waardoor er bepaalde theesmaken zijn ontstaan die nu nog in de supermarktschappen staan! De normale thee dat wordt verkocht in de supermarkt hoeft niet lang getrokken te worden. Theeproducenten behandelen de theebladeren zodanig dat het trekproces veel sneller verloopt en laten we ook niet de chemische geur -en smaakstoffen vergeten die erbij worden toegevoegd.
honey-341566_1280
In Nederland is de theesmaak lemon & ginger het populairst van het merk Clipper en ik besloot om deze thee dan ook te proeven; een verfrissende smaak. Opdracht van de theemeester was om het theezakje 3 a 4 minuten in het kopje te laten staan en dan deze te drinken. Dus zonder het theezakje op en neer bewegen. Wat bleek? De thee smaakte gewoon goed en zeker niet te sterk als met normale thee die te lang in heet water zou staan.
collage_lemon_ginger__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
De slogan van Clipper thee is natural, fair & delicious. In tegenstelling tot de reguliere thee zorgt Clipper ervoor dat alle ingredienten natuurlijk zijn en ook nog eens fair trade. Dit wil zeggen dat de thee wordt geproduceerd in landen waar de theeplukkers/theepluksters een eerlijke loon krijgen.
clipper_2_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Gedroogde kruiden toevoegen aan thee is een goede manier om zelf te experimenteren met allerlei smaken
spices_tea_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious

En dan nu koken met thee!
Tijdens het koken hadden we allemaal een Max Havelaar kookschort om. Achter mij zie je chef Erik van de culinaire werplaats in Amsterdam 🙂 He makes amazing yummie dishes!!!
max_havelaar_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Hieronder zie je freekeh salade met totmaat, kruiden, komkommer, thee en zwarte olijven persillade. Ik had al eens wat eerder gehoord over Freekeh, maar nog nooit gegeten. Freekeh is een graansoort en boy o boy wat is dit lekker! Ik vind dit veeeel lekkerder dan couscous (dat toch een beetje smaakloos is). Freekeh wordt ook gewoon bij de AH verkocht!
freekeh__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Gedroogde palmkoolchips met theeblaadjes
palmkoolchips_met_theeblaadjes_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Dit was het allerleukste: gerookte groente met gerookte thee (lapsang souchong). Deze thee is al gerookt dus enige wat je hoefde te doen is het laten branden in de pan met de groenten (totmaat, wortel, uit, venkel, aardappel en gekookte biet) in de zeef met de deksel erop. Dit hoeft maar heel even ‘gerookt’ te worden en vervolgens de oven in met wat gemengde slablaadjes en thee dressing!
smoked_tea_vegetables__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Ow yeah, ik heb dit alles zelf gemaakt, hihih NEE dat is niet waar! Ik heb alleen mee geholpen aan de freekehsalade wat erg simpel was (waardoor ik het zeker zelf nog een keer zal maken). Links van mij zie je trouwens wat groenigs, dat zijn groene thee rijst crackers! Dat werd ook nog eens gemaakt door andere deelnemers.
nilou_at__theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Na al dat hard werken, mochten we aan tafel en smullen van onze welverdiende lunch! Alles was vegetarisch en ik miste het vlees totaal niet. Nummer 1 zijn in thee gerolde labneh balletjes gemaakt van Griekse yoghurt dat goed is uitgelekt. Oh wat was dit lekker! Nummer 2 dat zijn de groene thee rijst crackers gemaakt van pandanrijst en matcha thee. Dit werd eerst gedroogd en vervolgens gefrituurd een goede alternatief voor kroepoek!
food_on_table_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Tijdens het eten vertelde Shakuntela uit Sri Lanka hoe haar leven eruit ziet als theeplukster. Het was zo mooi om haar leven in Sri Lanka te zien. Zij woont en werkt op de theeplantage en daar spreken ze geen Sri Lankees, maar juist Tamil. De taal Tamil is afkomstig uit India en veel Indiërs zijn vroeger naar Sri Lanka geëmigreerd om te werken als theeplukker. Shakuntela werkt van 08:00 tot 10:00 op de theevelden en dan neemt ze even een ‘theepauze’ hoe toepasselijk en daarna werkt ze door tot 14.00. Daarna gaat ze terug naar huis om houtsprokkels te zoeken om eten te koken voor haar kinderen die om 15.00 thuiskomen van school. Haar dag eindigt om 10 uur s’avonds. Dankzij Max Havelaar krijgt Shakuntela voldoende geld om voor haar gezin te zorgen. We mochten ook wat vragen aan Shakuntela stellen en 1 vraag was of thee hier ook zou kunnen groeien. Helaas daarvoor is het veeeels te bewolkt hier in Nederland 🙁
shakuntela_story_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Voor dessert kregen we een amandelmelkpudding met gedroogd fruit geweekt in alchohol, dit konden mijn vriendin en ik natuurlijk niet eten. En daarvoor in de plaats kregen we de aardbeien bietensaus erover heen: dat was 2 die 4!
amandelmelkpudding_aardbei_bieten_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Na het eten spraken mijn vriendin en ik met Shakuntela en wat bleek? Shakuntela was in een supermarkt en ineens zag ze een foto van zichzelf op een theeverpakking! Hoe leuk is dat?
shakuntela_teapackage_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
We mochten ook proeven van Fair Trade chocolade. In die chocolade van pomegranate zaten stukjes pomegranaat tussen lekker chewy. Volgens mij kun je deze chocolade bij de wereldwinkel kopen, maar als het ergens anders ook te koop is, do let me know! EDIT inmiddels heb ik de pommegranaat en coco chocolade gevonden in de EKO Plaza 😀 !
chocolate_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
De theemeester maakte voor ons allemaal ook nog eens ice tea cocktail, ik kreeg een virgin komkommer groene thee cocktail en er zat ook nog eens kleine stukjes komkommerschil in. OEH ik wou dat ik daar het recept van had, dat was zeker voor herhaling vatbaar.
virgin_cocktail_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Ik kon het natuurlijk niet laten, ook ik moest een foto maken met de lovely Shakuntela
shakuntela_theeplukster_theeworkshop_culinaire_werkplaats_amsterdam_delicious
Ik ben nu helemaal om en zal voortaan er echt op letten dat ik Fair Trade thee koop. Zoals een van de deelnemers zei; zonder Fair Trade weet je nooit zeker wat er allemaal in je thee zit, maar met Fair Trade weet je in ieder geval wel wat meer, en zo is dat!

Drink jij Fair Trade thee? En leek deze thee workshop jou ook reuze gezellig?

Bron afbeelding honing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *