Van withlocals.com mocht ik met 3 vriendinnen een sushiworkshop volgen. In Azië konden toeristen vorig jaar al gebruik maken van withlocals.com. Je kunt je als toerist aanmelden op de website om bij een lokale bewoner van je vakantiebestemming te dineren. Je komt zo dus in aanraking met de lokale bevolking en de (heerlijke) authentieke gerechten. De keuken en woonruimte worden op hygiëne gescreend door withlocals.
Sinds april dit jaar hoef je niet speciaal naar Azië om lokale gerechten te proeven, want hier in Nederland kan het ook en ik laat je graag zien hoe ik dat heb ervaren.
De workshop vond plaats bij Lalaine’s thuis in het centrum van Amsterdam
We begonnen met een rondje om de tafel wat we nu allemaal weten over sushi en alles wat erbij hoort. Op elk bord lagen 2 kaarten met kernwoorden. Lalaine gaf vervolgens het antwoord als wij dat niet wisten 🙂
Het enige wat wij bijv. wisten over wasabe was dat het heet is, maar het blijkt dat wasabe vooral wordt gebruikt om de bacteriën van rauw vis te doden een echte AHA moment voor ons.
Er zijn in totaal 8 verschillende sushi’s (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)
Valt het je op dat de California roll er niet bij staat? Dat klopt, want dat is geen echte Japanse sushi. De California roll is zoals je dat ook zelf kunt bedenken in California ontstaan/bedacht.
Sushi rijst kun je zoet of zout maken door er suiker of zout bij toe te voegen. Wij maakten zoete sushi
Om ervoor te zorgen dat de sushi rijst (wat behoorlijk kleeft) niet aan je vingers kleeft tijdens de “sushi opbouw” is er een kom water om je handen nat te maken.
Sushi is eigenlijk fingerfood en wordt in Japan ook niet met eetstokjes gegeten (waren wij even blij!)
De eerste sushi die we maakten heet: temakizushi en werd gevouwd in een handrol. Temaki betekent letterlijk hand en als je alleen temaki zegt in een Japans restaurant dan kun je een echte ‘hand’ geserveerd krijgen… Je bent dus gewaarschuwd 😉
Ingrediënten waren rijst, sesamzaadjes, zeewier en gerookte zalm. Na elke sushi mochten we onze eigen creatie opeten. Mijn temakizushi was niet helemaal perfect want de punt is niet echt een punt zoals dat van een patatzak. Bovendien wist ik niet dat er sesamzaadjes waren in de smaken soja, knoflook en wasabe.
Benieuwd hoe je de temakizushi rolt? Zie hieronder een how to filmpje:
Ik had nog nooit echte sojabonen gegeten en was dus erg benieuwd naar deze bonen die Lailaine ons voorschotelde.
Ze zijn heerlijk en hapt lekker weg; de vel is niet eetbaar. Deze sojabonen zijn te koop bij de Toko.
De tweede sushi. Lalaine herhaalde telkens dat het ontzettend belangrijk is om het volgende te onthouden: roll, press & release. Dit is namelijk heel belangrijk om een mooie rol te rollen.
De ingredienten voor deze sushi zijn paprika, wortel en gerookte zalm. Na het eten van deze rol sushi zaten we al behoorlijk vol…
Japanase mayo smaakt wat zuurder dan de Nederlandse variant.
De derde sushi (uramaki) dit is een ‘omgekeerde’ sushi waarbij de rijst niet onder de zeewiervel komt, maar erbovenop. Om dit te kunnen rollen zonder dat de rijst aan het matje vast komt te zitten is het nodig om het matje in te pakken met plastic folie.
Isn’t it pretty? Als laatste de avocado met daarboven op weer de plastic folie zodat je mooie slices kunt snijden en wat teriyaki saus erover heen drizzlen. De oranje en groene kleur op de rijst dat zijn viseitjes.
De uramaki verliep niet altijd goed bij iedereen 😛
Wat niet in de workshop zat was dessert, maar Lalaine was zo lief om dat toch voor ons te maken
Aan het einde van de workshop mochten we de rijst opmaken door nog meer sushirollen te maken om mee naar huis te nemen, yayyyy! Zonde om het overgebleven rijst weg te gooien, toch?
Groepsfoto! We moesten natuurlijk een foto maken van deze onvergetelijke sushi workshop (wegens privacy zijn de gezichten van mijn vriendinnen weggevaagd).
Woaw, na de workshop zaten we allemaal ontzettend vol! Wat een goed teken is. We werden goed ontvangen en we voelden op ons gemak. We vonden deze workshop zo geslaagd dat we graag voor een ander cuisine bij Lalaine willen aanmelden bijv. Italiaans. We hebben zoveel nieuws geleerd over sushi en nu hebben we ook nog eens de skills om zelf sushi te maken. Vaak wordt er ook verteld dat er alcohol wordt gebruikt bij het maken van sushi wij hebben zelf ervaren dat dit niet zo is, maar ja wij maakten het wel zelf. In een restaurant kun je dat niet 100% uitsluiten natuurlijk.
Zou jij ook een sushi workshop willen volgen met vrienden? Is toch heel wat anders dan alleen sushi weg bunkeren in een restaurant 😉