Van nature heb ik een zacht karakter en word ik ook makkelijk gekwetst door wat anderen zeggen. Vooral op het werk heb ik soms moeite om met verschillende karakters/persoonlijkheden om te gaan. En als ik er niet goed mee omga tjah, dan ga ik me erover druk maken en dat is juist niet goed. Wat ik heel graag wil is vooral  een goed gevoel hebben tijdens het werken.

Het leuke van het boek de kunst van het geluk op het werk is dat het boek  geschreven is door een psycholoog die vanuit zijn westerse benadering allerlei vragen (over arbeidsvreugde) stelt aan de wijze Dalai Lama. Daarnaast integreert hij zijn eigen ervaringen met de antwoorden van de Dalai Lama. Het heeft een vlot verhaallijn en je leest er snel doorheen. Bijna alles dat in het boek wordt besproken kun je relativeren met je eigen ervaringen. De belangrijkste zaken die mijn aandacht hadden tijdens het lezen van het boek:

Geld maakt geld gelukkig? In de huidige westerse maatschappij wordt er teveel nadruk gelegd op geld. Je hebt geld nodig voor levensonderhoud. Maar zodra je steeds meer geld wilt dan kun je in de problemen raken, want je bent dan de hele tijd bezig met het vergaren van meer geld dat je geen tijd over hebt voor je vrienden/familie, hobby’s. Een sociaal leven draagt bij aan de mate van geluk in je leven. En mensen die de hele tijd bezig zijn met het verdienen van meer geld missen dat aspect in hun leven.

Werk beneden je niveau: het is hoe jij ermee omgaat, ervaar je het als dom werk? Dan beleef je geen vreugde eraan maar ervaar je het vanuit een ander perspectief dan kan dat dom werk ineens heel nuttig werk blijken en krijg je plezier in je werk. En dit heeft ook een neveneffect naar anderen toe in jouw directe omgeving. Er was een voorbeeld van twee cashierres waarbij 1 altijd vrolijk was en de ander altijd chagrijnig. De directe collega die altijd met de twee cashierres te maken had, gaf aan dat hij zich altijd goed voelde op de dagen dat de vrolijke cashierre werkte als wanneer de chagrijnige werkte.
En ook al is het werk beneden je niveau, tenminste verdien je geld om voor jezelf/ anderen te zorgen. Dit hoort op zich zelf al een voldoening te geven.

Werk als roeping: werk doen waar jij je prettig bij voelt waarbij jij het gevoel hebt dat je bijdraagt aan de maatschappij. Een gevoel van voldoening. Als je bijvoorbeeld steeds jaloers bent op een bepaalde collega “waarom hij/zij wel en ik niet?” dan heb je geen voldoening in je baan. Als je je werk ziet als een roeping dan maakt het niet uit of je nu die loonsverhoging krijgt of niet.

Meditatie: je kunt mediteren maar als je in de praktijk nog steeds  reageert als voorheen dan heeft meditatie geen enkele zin. Meditatie heeft pas zin als je in de praktijk anders met situaties/personen om kunt gaan. I really need to do this!

Carrière: als je op zoek bent naar carrière dan luister je in feite niet meer naar jezelf want je bent dan steeds bezig met de gedachte “wat verwacht mijn baas van mij?” wat wordt er überhaupt van mij verwacht, in plaats van hoe kan ik het beste uit mijn huidige baan halen? Als je een carrière ambieert wil je meestal niet lang hetzelfde werk doen want je wilt telkens weer hogerop door steeds over te stappen naar een andere functie.

Kortom wees tevreden met wat je hebt en denk positief over je baan. Als jij positief bent dan ben je ook een prettige collega om mee te werken. En dan loopt alles veel soepeler op de werkvloer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *