Iedereen kent het langzamerhand wel: ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Wat is nu leuker dan die maaltijd zo ‘nutritious’ mogelijk te maken? De laatste tijd ben ik heel erg aan het experimenteren met mijn ontbijt. Ik vind het bijvoorbeeld superbelangrijk om elke dag havermout naar binnen te krijgen. Havermout bevat namelijk veel calcium, fosfor, vezels en is zelfs goed om je bloedsuikerspiegel en bloeddruk laag te houden! Havermout is dus heel gezond, wil je weten hoe ik mijn ontbijt nog gezonder maak? Klik dan snel op “Meer lezen”.

Ik maak dus bijna iedere ochtend een havermoutpap. Ten eerste gebruik ik altijd sojamelk (vanwege mijn lactose intolerantie), sojamelk is hartstikke gezond vooral voor vrouwen, dit komt door de isoflavonen. Isoflavonen komen bijna overeen met de vrouwelijke hormoon oestrogeen en voorkomt borstkanker en zelfs osteoporose (broze botten). Ik gebruik sojamelk van het merk Soywell dit is te koop bij de supermarkt Lidl. De melk van Alpro soja vind ik echt, maar dan ook echt NIET lekker. De sojamelk van Soywell is superlekker doordat het een beetje gezoet is en lekker romig en niet zo waterig als Alpro soja, bovendien is er ook calcium, en vitamine b2 en dergelijke aan toegevoegd (en nee, Soywell sponsort mij niet om dit te zeggen, helaas!). De havermout doe ik samen met de sojamelk in een kom en warm ik op in de magnetron voor 2 minuten en 30 seconde. Je kunt zelf bepalen hoeveel havermout je in de kom plaatst, hoe meer havermout hoe dikker de pap wordt. Ik drink zelf geen dikke pap maar een lichte pap waarbij de havermout als het ware ‘drijft’ in de soyamelk.

Ten tweede gebruik ik noten, bij voorkeur amandelnoten. Waarom? Omdat noten super, super, super healthy zijn, walnoten, amandelen etcetera zijn enorm goed voor de huid, vooral voor de huid die ouder wordt. De gezonde vetten van de noten zorgen voor een stralende huid en glanzend haar, amandel bevat bijv. ook vitamine E. Denk niet dat het nu verantwoord is om gelijk zakken vol noten naar binnen te werken, want dat is het dus niet. Aangeraden wordt om elke dag een handjevol noten te eten. Ik doe een stuk of 4 amandelen in een blender en blend deze helemaal fijn tot een poeder. De poeder voeg ik toe aan de pap (die nog lekker warm is uit de magnetron). Niet teveel noten blenden anders wordt de pap te zwaar.

Tot slot doe ik een beetje nootmuskaat/kaneel (ook deze specerijen zijn gezond en bevatten mineralen en vitamines) bij de pap en dan is het lekker smullen van deze lekkere maar ow zo healthy breakfast!

TIP:
Variatie is essentieel voor een gezonde levensstijl. In plaats van havermoutpap kun je ook een havermout smoothy maken. Het beste is om bijvoorbeeld een avond van tevoren de havermout in melk te weken en de volgende ochtend te blenden, zo wordt het geheel lekker zacht en romig. Mijn ervaring is dat als je droge havermout gebruikt om te blenderen dat je dat erg kunt proeven, ik kan niet beschrijven wat voor smaak het precies is, maar het is niet zo lekker. De havermoutsmoothy kun je variëren met allerlei fruit, zoals banaan, aardbeien,bosbessen/etc. Ook bij de smoothy kun je noten toevoegen, zorg dan wel voor dat je de noten als eerst fijn maalt in de blender en dan de melk, havermout en fruit toevoegen. Ook bij de smoothy geldt niet teveel noten anders wordt de smoothy wellicht te dik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *