http://www.hetgebit.nl

Wij poetsen onze tanden minimaal 2 keer per dag en zijn al gauw tevreden. We weten allemaal natuurlijk (o.a van onze tandarts) dat je naast poetsen ook moet flossen want alleen met poetsen verwijder je natuurlijk niet alle etensresten en plak tussen de tanden (ook al zou je meer dan 2 keer per dag poetsen).  Mondhygiëne is zelfs zo belangrijk dat het invloed heeft op je algehele gezondheid. Het blijkt zelfs dat de bacteriën uit je mond in je bloedstroom terecht kan komen en je hierdoor risico loopt op vroegtijdige kanker (1). Een ander onderzoek wijst op het feit dat slechte mondhygiëne en bloedend tandvlees ervoor zorgt dat maar liefs 700 verschillende bacteriën in de bloedbaan terecht kan komen, waardoor je dus niet alleen risico loopt op vroegtijdige kanker, maar ook op hart -en vaatziekten (2) –> WOW Yep, na deze griezelig feit, willen we allemaal, maar al te graag elke dag flossen of niet? Ik heb (zoals ik dat altijd doe) het onderwerp tanden flossen onderzocht en de resultaten hiervan deel ik graag met jullie. Kijk mee naar mijn top 10 opgestelde FAQ

#1 Moet je nu voor het tanden poetsen flossen of na het tanden poetsen?
Experts op dit gebied geven aan dat het beter is om je tanden te flossen voor het tanden poetsen. Als je na het flossen je tanden poetst geef je de fluoride van de tandpasta de kans om echt optimaal te werken tussen de tanden. Als je dus niet zou flossen dan zou de fluoride van de tandpasta simpelweg niets doen tussen je tanden, waardoor het tandplak tussen de tanden zich alleen maar zal opstapelen…..

#2 Hoe vaak moet je op een dag flossen?
Gelukkig hoeft dit maar 1 keer op een dag.

#3 In de avond of in de ochtend flossen?
Definitely s’avonds! Je wilt niet met een mond vol etensresten tussen je kiezen gaan slapen zodat al die bacteriën de hele nacht kans krijgen om te broeden. Bovendien word je wakker met een veel frissere adem *aheuhm getest door your’s truly*

#4 Voor hoe lang hoor je je tanden te flossen?
1 keer per dag en wel voor 2 minuten.

#5 Flossen doe je toch alleen om etensresten te verwijderen?
Ook als je geen etensresten hebt, is het nodig om tussen de ‘schone tanden’ te flossen hiermee verwijder je de onzichtbare bacteriën (tandplak).

#6 Hoeveel dagen kun je het ‘veroorloven’ om je tanden niet te flossen?
Tandplak bouwt zich op tussen 2 tot 4 dagen.

#7 Alleen flossen tussen de tanden is voldoende, toch?  
Nee, met flossen is het ook de bedoeling om je tandvlees schoon te houden. Dus pak ook je tandvlees aan (zie afbeelding rechts).

#8 Wat is de beste methode om te flossen?
Zie onderstaande how-to afbeeldingen:

Afbeelding afkomstig van http://www.healthytimesblog.com

Afbeelding afkomstig van http://www.colgate.com


#9 Wat gebeurd er nu precies met mijn tanden als ik niet flos?
Elke tand heeft 5 oppervlaktes om schoon te houden en als je dus niet flost worden 2 oppervlaktes daarvan niet gereinigd, waardoor je dus meer kans hebt op tandplak en dus ook op gaatjes. 

#10 Flosdraad is duur….

Helemaal mee eens. Mijn budgettip is om flosdraad van de Action te kopen! Daar krijg je twee doosjes flosdraad met fluoride van 50 m. per stuk voor 0,72 cent. 


Zal ik dan maar eindigen met: happy flossing? Hoe vaak flos jij en zou jij eigenlijk vaker moeten flossen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *