Turkse yoghurt of Griekse yoghurt, je moet er maar net mee in aanraking zijn gekomen of toevallig gekocht om de yoghurt te waarderen. Voor het gemak noem ik de yoghurt TGY. De TGY is heel anders dan de normale yoghurt die wij in Nederland gewend zijn. Het is heerlijk dik, romig & last but not least: het vult! Een portie TGY met fruit of cruesli is je maag gevuld. Perfect dus als ontbijt of als healthy tussendoortje. Na wat info te hebben gelezen op het internet kwam ik achter een aantal feiten die ik niet eerder wist.
Namelijk dat TGY ontzettend goed is voor je darmflora (who needs Yakult!) als je gewoon yoghurt kunt gebruiken. Bovendien bevat een halve kop TGY ongeveer 19 gram proteine. Ook zit er calcium in TGY, natuurlijk niet zo veel als in melk, want door de fermentatieproces tot yoghurt gaat er wat calcium verloren (bron). Persoonlijk drink ik bijvoorbeeld bewust geen melk. Uit labarotoriumonderzoek bleek dat ik geen melkallergie heb, maar zodra ik melk drink overdag dan krijg ik veel last van mijn maag/darmen. Met TGY niet. Daarbovenop is TGY ook nog eens goed voor het immuunsysteem (bron).

Zelf gebruik ik TGY met vet omdat ik tenger ben en ook heel snel energie verbruik (tip voor mensen die willen aankomen!). Gelukkig bestaat er ook een 0% vetpercentage van TGY, namelijk Total Griekse Yoghurt en Yo Good originele Griekse yoghurt. Helaas kosten deze low fat versions wel iets duurder.

In de Verenigde Staten zijn ze helemaal weg van TGY! Chobani is een bekend merk in de VS en dit merk is opgezet door een Turkse immigrant. Deze Turkse immigrant heeft gewoon een multi billion Turks yoghurt merk opgericht! Hoe cool is dat! Lees hier meer over deze slimme Turkse immigrant. Anyways, zoiets als Chobani kennen wij niet in de Nederlandse supermarkt. De Chobanilijn bevat superveel verschillende fruitsmaken, maar ook chocoladesmaken *zucht*…..

Mijn favoriete TGY combinatie:
TGY met cruesli
TGY met banaan

Laatst heb ik ook ontdekt dat het heel makkelijk is om een TGY smoothie te maken. Zoals ik al eerder zei is TGY dik en romig, maar door echt een heeeeel klein beetje water toe te voegen met wat fruit in een blender kom je uit op de onderstaande smoothie:

LET OP: schep niet teveel TGY op het kan namelijk te machtig zijn (eigen ervaring).

Overige TGY recepten:
Fat free scones | scones zonder boter of olie
TGY kun je ook voor hartige recepten gebruiken zie: 51 Healthy Greek Yogurt Recipes for any meal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *