mediterraanse_voedselpyramide_vijfvanschijf
De mediterrane voedselpiramide is gebaseerd op de traditionele voeding van landen rondom de mediterrane zee. Het is aangetoond dat mensen die eten volgens dit mediterraans dieet een verlaagd risico hebben op hart en vaatziekten maar ook een verminderde kans op chronische ziekten en een hogere levensverwachting hebben. Maar wat is er dan zo gezond aan het mediterrane dieet?
Geschreven door Zubaidah

Het mediterrane dieet legt de nadruk op fruit, groente, noten, bonen, peulvruchten, vis en olijfolie. Met andere woorden, ze focussen zich meer op plantaardige voedingsmiddelen. Dit dieet bevat meer vet ten opzichte van de Schijf van Vijf die in Nederland gepromoot wordt maar slecht is dit zeker niet. De vetten in olijfolie, noten en vis zijn voornamelijk onverzadigde vetzuren die het risico op hart en vaatziekten juist verlagen. Ook is het van belang in dit dieet om rood vlees zoals lamsvlees, rundvlees en varken te beperken naar drie tot vier keer per maand. Zo beperk je gelijk ook de vet- en zoutinname in je eetpatroon.

Voordelen

Er zijn vele studies die de voordelen van dit dieet aantonen. Dit heeft ertoe geleid dat dit mediterraans eetpatroon wereldwijd gestimuleerd wordt. Zo gebruikt de Nederlandse Hartstichting het mediterrane dieet om voorlichting te geven over gezonde voeding. Maar waarom wordt dit niet gelijk als officiële richtlijn in Nederland gebruikt? Het Rijksinstituut van Volksgezondheid wijst erop dat de levensverwachting in Nederland niet veel slechter is dan in het mediterrane gebied van Europa. Daarbij wordt er gezegd dat de mediterrane voedselpiramide en de Schijf van Vijf niet veel van elkaar verschillen. En toch verschilt het op sommige vlakken wel.

Mediterrane voedselpiramide in Nederlands eetpatroon verwerken?

mediterraanse_voedselpyramide

De mediterrane voedselpiramide is gebaseerd op de traditionele voeding van landen rondom de mediterrane zee. Het is aangetoond dat mensen die eten volgens dit mediterraans dieet een verlaagd risico hebben op hart en vaatziekten maar ook een verminderde kans op chronische ziekten en een hogere levensverwachting hebben. Maar wat is specifiek anders aan het mediterrane dieet?

Het mediterrane dieet legt de nadruk op fruit, groente, noten, bonen, peulvruchten, vis en olijfolie. Met andere woorden, ze focussen zich meer op plantaardige voedingsmiddelen. Dit dieet bevat meer vet ten opzichte van de Schijf van Vijf die in Nederland gepromoot wordt maar slecht is dit zeker niet. De vetten in olijfolie, noten en vis zijn voornamelijk onverzadigde vetzuren die het risico op hart en vaatziekten juist verlagen.

Meditterrane voedselpiramide versus Nederlandse Schijf van Vijf

Belangrijk in dit dieet is om rood vlees zoals lamsvlees, rundvlees en varken te beperken naar drie tot vier keer per maand. Zo beperk je gelijk ook de vet- en zoutinname in je GreekSaladeetpatroon. Er zijn vele studies die de voordelen van dit dieet aantonen. Dit heeft ertoe geleid dat dit mediterraans eetpatroon wereldwijd gestimuleerd wordt. Zo gebruikt de Nederlandse Hartstichting het mediterrane dieet om voorlichting te geven over gezonde voeding. Maar waarom wordt dit niet gelijk als officiële richtlijn in Nederland gebruikt? Het Rijksinstituut van Volksgezondheid wijst erop dat de levensverwachting in Nederland niet veel slechter is dan in het mediterrane gebied van Europa. Daarbij wordt er gezegd dat de mediterrane voedselpiramide en de Schijf van Vijf niet veel van elkaar verschillen. En toch verschilt het op sommige vlakken wel.

Meditterrane voedselpiramide concreet

heart_sommatie_puntalles

Tip: het mediterrane dieet bevat meer vet dus als je wilt afvallen, let erop dat je porties niet al te groot zijn en zorg ervoor dat je meer plantaardige producten consumeert ten opzichte van dierlijke producten.

Geraadpleegde literatuur
A.C.M. Rijk-Marquering. (2006). Vademecum permanente nascholing huisarten.Kan het mediterrane dieet worden ingepast in het Nederlandse eetpatroon? Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Christina L Huang, BA, Bauer E Sumpio (2008). American College of Surgeons. Olive Oil, the Mediterranean Diet, and Cardiovascular Health. Published by: Elsevier Inc.
F.A.C. Wiegant. (2006). Jaarboek Integrale Geneeskunde. Gezondheidsbevorderende effecten van het Mediterrane dieet. Harderwijk: Supplement B.V.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). (2013). Sterfte naar doodsoorzaak: Waaraan overlijden mensen in Nederland?
University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority. (november, 2009). Mediterranean diet – food guide
Voedingscentrum. (n.d). Onverzadigd vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *