suriname-26968_960_720

Vandaag wilde ik eigenlijk een ander artikel online plaatsen (Nilou’s week), maar dit onderwerp over de Surinaamse toeristen visumverhoging vind ik even wat belangrijker. Elke zondagochtend hoop ik wakker te worden tussen 10 en 11 want dan begint er een leuke radioprogramma op het Hindoestaanse Bollywood radiozender: Ujala radio. Tussen 10.00-10.30 wordt er een samenvatting gegeven van de belangrijkste nieuws uit Suriname met een echte Surinaamse politiek analist. Om 11.00 uur is er een discussieprogramma waar luisteraars hun mening mogen geven over een bepaalde stelling.

De afgelopen maanden is dit wel echt een programma geworden waar ik mijn zondagochtend mee opstart, een zondagsritueel 😛 Als ik bij mijn ouders ontbijt dan staat de radio aan en luisteren we naar de verschillende meningen van de luisteraars en dat vinden wij ontzettend leuk! Vorige week was de stelling wat doe je als je haren in je eten vindt als je in een restaurant bent?

Verhoging Surinaamse toeristen visum

Dit keer ging de stelling over de verhoogde  visumkosten voor Nederlanders naar Suriname. Die is namelijk verhoogd van €20 naar een whopping  €90. Deze hele kwestie vind ik erg interessant, omdat ik zelf weleens naar Suriname reis. Ik blijf daar niet een paar weken ik blijf daar dan alleen een paar dagen en dan reis ik door naar Brits Guyana (buurland). Maar ik vind het nu toch wel heel eng om met het Zika virus naar Suriname / Zuid Amerika te reizen.

Veel Nederlandse Surinamers zijn niet met de verhoging eens. Want kennelijk is die verhoging er om de Surinaamse staatskas aan te vullen. En heel veel luisteraars waren er eigenlijk op tegen want ja, het is een verhoging van €70 ineens. Een ticket naar Suriname kan in het hoogseizoen oplopen tot € 1200 en voor dat bedrag heb je dan alleen een ticket. Voor datzelfde bedrag kun je bijvoorbeeld naar Turkije voor een all in resort mét buffet maaltijden just saying

Ook zeiden veel mensen dat ze het liefst niet naar Suriname willen reizen als protest tegen de verhoging (lees: Surinaamse regering).

Een andere luisteraar die merkte terecht op dat de verhoging ook niet zo heel slim is in combinatie met het negatief reisadvies door het zika virus. Er werd ook vergeleken vanuit de kant van Surinamers die naar Nederland komen voor vakantie die moeten ook visum kosten betalen de kosten daarvan zijn € 60. Dat is nog steeds een stuk lager dan de €90 die de Nederlandse Surinamers moeten betalen. Veel Nederlandse Surinamers zijn er dus op tegen dat zij de Surinaamse staatskas moeten vullen. Wat heel grappig was dat een andere luisteraar zei van “nou ja wij hindoestanen zijn toch een koppig volk dus we gaan sowieso het maakt niet uit hoe hoog de kosten voor een ticket of visum liggen we zullen toch onze familieleden en het land bezoeken”.

Ook werd er gezegd (en ik denk dat veel Turken en Marokkanen dit ook zullen herkennen in het land van herkomst) is dat je als Nederlandse Surinamer vaak niet aardig wordt behandeld in Suriname, wat erg jammer is! Want dankzij de Nederlandse Surinamer toerist groeit de Surinaamse economie wel dus dan hoor je de toeristen ook wat gastvrijer te ontvangen/behandelen denk ik dan….

Wat ik vind van de verhoogde visumkosten

Ik vind het persoonlijk nogal raar dat de verhoging niet gestaag is gegaan dat er bijvoorbeeld niet ieder jaar  €10 omhoog is gegaan maar in 1 keer zo een verhoging heeft plaatsgevonden. Al is het maar om langzaam aan een hoger bedrag te wennen.

Los daarvan ben ik toch erg benieuwd wat jij als Nederlander eigenlijk van deze hele kwestie vindt, vind je het kunnen dat Suriname de kosten ineens zo omhoog heeft geschroefd om hun eigen staatskas te vullen of is het juist een logische zet aangezien €70 niet al teveel geld is? Zelf ben ik nog in dubio, door de verhoging en het Zika virus heb ik niet de drang meer om ‘even’ snel een voordelig ticket te boeken, want echt voordelig is die ticket ook niet meer als je die €90, verblijfskosten PLUS zakgeld erbij optelt. OOK ben ik erg benieuwd naar de mening van de Surinamer want in mijn statistieken zie ik dat de blog ook door Surinamers wordt bezocht 🙂 Dus laat het ons weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *