snelkookpan_header_2
Al een tijdje heb ik de snelkookpan gekocht omdat ik er eigenlijk mee opgegroeid bent, maar het zelf nog niet in huis had. Mijn moeder gebruikt de snelkookpan al sinds ik 7 jaar was, wellicht eerder, maar dat kan ik me niet zo goed herinneren ๐Ÿ˜‰ Niet alleen mijn moeder gebruikt de snelkookpan, maar ook mijn vader. Zij gebruiken de snelkookpan voornamelijk voor bepaalde vleessoorten die lang op het vuur moeten staan. Om eerlijk te zijn hebben mijn ouders nooit kip in de snelkookpan bereidt. Ook wel logisch want kip wordt al heel snel gaar. De snelkookpan (de naam zegt het al) versnelt het kookproces, hierdoor heb je dus binnen een half uur een heerlijk stoofgerechtje. Mijn snelkookpan kwam met een handig stoommandje en ik heb al best vaak groente en aardappeltjes erin gestoomd; het gaat echt ontiegelijk snel EN de vitaminen blijven behouden.

In Amerika zijn er zelfs heuze snelkookpan experts ook wel bekend als pressure cooker experts, zij hebben maken echt vanalles met de snelkookpan.
snelkookpan_1
Er is ook een standaardje voor onder het mandje (zodat het mandje niet onder het water zit). Een snelkookpan wordt vaak gebruikt in derde wereldlanden omdat het voornamelijk gas bespaart. Het is ook gebruikelijk om meerdere snelkookpannen in huis te hebben zodat je nog sneller bepaalde gerechten tegelijkertijd klaar kan maken. Vroeger was een snelkookpan best gevaarlijk met al dat stoom, maar tegenwoordig is de technologie zodanig verbeterd dat gebruik van een snelkookpan heel makkelijk en vooral veilig is.
doll-550580_1280
Afgelopen bevrijdingsdag logeerde mijn moeder bij mij en we hebben gezellig samen gekookt lees: zij zat op de stoel en gaf mij instructies ๐Ÿ˜€ We wilden iets snels maken en we hadden nog een aubergine over, rund en aardappelen; dus waarom geen stoofpotje?
snelkookpan_2
Dit stoofpotje kun je overigens ook zonder snelkookpan maken, maar dan is de kooktijd natuurlijk veel langer. De bevroren uien aanfruiten de uien zijn echt een geschenk uit de hemel! Geen geschil of waterige ogen, gewoon de vriezer openen, zakje openen, uien eruit halen en hup de pan in.
snelkookpan_3

2 volle theelepels tomatenpuree erbij toevoegen.
snelkookpan_4

Vervolgens 2 opscheplepels zoute ketjap en 2 opscheplepels zoete ketjap erbij toevoegen dit alles even laten sudderen
snelkookpan_5

En dan het vlees erbij toevoegen belangrijk is om het vlees even 5 minuten te bakken zodat de ingrediรƒยซnten goed in het vlees intrekt. Hier deed ik ook wat laospoeder en gemberpoeder erbij een theelepel van elk. Leuk weetje tussendoor: laos is familie van de gember.
snelkookpan_6

Vervolgens doe je 3 volle theelepels “mixing” erbij dit is wat het gerecht smaak geeft (vooral in de Surinaamse keuken). De mixing bestaat uit knoflook, ui en gele pepers (madame jeanet).
snelkookpan_6_1

Anderhalve kop kokend water erbij, deksel dicht en op stand 2 (stand 1 is voor groente) voor 15 minuten. De snelkookpan is snel, maar als je er kokend water erbij doet dan gaat het nog sneller (dat zag ik mijn vader namelijk een keer doen).
snelkookpan_7

Ik had het vuur helaas te hoog staan ๐Ÿ™ waardoor het aan de zijkant wat is aangebrand, maar gelukkig is het vlees zelf niet aangebrand, whoohoo!
snelkookpan_8
Het allerbelangrijkste wat je moet weten van een snelkookpan is het openen ervan; een snelkookpan kun je niet snel openen er zit teveel stoom in voordat je dat kunt doen, je moet dus even wachten voordat de deksel open mag. Je kunt dit omzeilen door de pan in de wasbak te zetten en ijskoudwater erover heen te laten lopen. Dan verdwijnt de stoom als sneeuw voor de zon en je kunt direct de deksel openen om te kijken of het vlees mals genoeg is of om juist wat groente erbij te doen zoals ik dat heb gedaan.
mixer-tap-413745_1280(1)
snelkookpan_9
De snelkookpan heb ik dus onder koud water laten staan en vervolgens deed ik de aardappelkwartjes en aubergine erbij even mengen met het vlees. Deksel weer dicht en 10 minuten laten koken.

Et voila een stoofpotje in minder dan een half uur, 25 minuten om exact te zijn ๐Ÿ˜‰ De aubergine smelt natuurlijk wel in de pan met zoveel hitte, vandaar dat je dus geen blokjes aubergines meer ziet.
snelkookpan_10
Zoals je ziet kun je heel snel een gerecht voorbereiden met de snelkookpan, ik ben er ontzettend blij mee en dankbaar dat ik het in huis heb voor ‘emergencies’. Je kunt zelfs een 1 pot maaltijd in de snelkookpan voorbereiden;
1. gehakt in snelkookpan
2. stoommandje erbovenop met aardappeltjes en erwten
3. 15 minuten koken
4. aardappeltjes stampen
5. maak met het gehakt een shepherds pie die je even in de oven stopt ๐Ÿ˜‰
Je kunt zelfs rijstgerechten in de snelkookpan voorbereiden, soepjes, groente stomen, zoals je ziet de mogelijkheden zijn eindeloos.
kimchi-fried-rice-241051_1280

Vind jij de snelkookpan ouderwets of juist heel erg modern? En zou je het leuk vinden als ik meer recepten van mijn moeder online plaats? Ik vond het in ieder ontzettend gezellig zo koken met mijn mommy <3

Disclaimer: de snelkookpan is NIET gesponsord, helaas! De pan heb ik met mijn eigen geld gekocht ik had namelijk vvv bonnen gekregen met de kerst
๐Ÿ˜‰

Bron afbeelding pop in keuken
Bron afbeelding kraan
Bron afbeelding rijstschotel met ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *