aarde_elektriciteit
Het internet; we kunnen er letterlijk niet meer zonder, maar heb je ooit nagedacht hoe het internet eigenlijk in elkaar steekt? Al die Youtube filmpjes, websites, streaming media die moeten allemaal ergens staan namelijk op een fysieke server. Er zijn zat bedrijven die een fysieke serverruimte beheren ook wel genoemd als internet data housing / data centers:
datacenter
Ziet er niet zo heel glamoreus uit, maar het is de realiteit. Deze fysieke serverruimtes kosten veel energie met andere woorden VEEL elektriciteitskosten dat is dan ook de grootste kostenpost van een datacenter bedrijf.
greenpeace
Greenpeace heeft in maart 2015 onderzocht welke grote internetbedrijven daadwerkelijk gebruik maken van duurzame energie (lees het rapport hier). Het blijkt dat Apple, Facebook en Google heel goed laten zien dat ze gebruik maken van groene duurzame energie (denk aan wind, zonergie, etc.). Normale energie wordt overigens gemaakt door koolstof dat in de aarde zit.
Coal-schematic-3D
Zoals je ziet is het proces om koolstof naar energie te produceren erg bewerkelijk en ook weer eens belastend voor het milieu.
netflix
Netflix en Spotify gebruiken volgens het onderzoek van Greenpeace veels te weinig groene energie! Teveel ‘normale kool’ elektriciteitskosten gaan weer ten koste van het milieu oftewel moeder aarde :-(
verwarming
Nu zag ik op RTL Editie dat er een ander leuk initiatief is betreft de warmte die de fysieke servers genereren. De warmte wordt hergebruikt voor de verwarming van huizen! Dat vind ik ten eerste ontzettend slim en ook nog eens een duurzame oplossing want de energiekosten vallen dan ook een stuk lager uit. In de toekomst zullen de serverruimtes alleen maar groter worden dus kunnen er ook meer huizen mee verwarmd worden, ontzettend gaaf, toch? Het artikel lees je hier.

Ben jij ervan bewust dat het internet niet kan bestaan zonder fysieke serverruimtes EN dat Netflix (lees streaming media) kijken helemaal niet zo goed is voor het milieu?

Bron afbeelding aarde
Bron afbeelding verwarming
Bron afbeelding schema kool naar energie
Bron afbeelding Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *