groentepoeder_broccoli_carrot_wortel
Dit is mijn 2e infographic sinds ik aan het bloggen ben, yay! Mijn eerste infographic was voor de Dabur Vatika haarolie lijn, maar dat was echt een paar jaar terug. Vorig jaar heb ik mijn eerste dehydrator gekocht bij Dok Cookware. Allereerst wat is een dehydrator? In het Nederlands wordt een dehydrator een voedseldroger genoemd.

espressions_austria_dehydrator_voedseldroger
Hiermee droog je op een laag temperatuur groente, fruit, kruiden of vlees (het lijkt op een haardroger). Hiermee behoud je de vitaminen en mineralen en kun je voedsel veel langer bewaren dan normaal.Ik heb bijvoorbeeld pruimen en banaan gedroogd. Deze gedroogde plakjes heb ik bijv. een keer gebruikt in een pannenkoekbeslag voor als ik een keer een andere smaak wil 😀

MAAR mijn ontdekking van de eeuw, hahaha, ja ik ben echt heel enthousiast over het volgende wat ik heb uitgeprobeerd! Namelijk het maken van wortelpoeder/broccolipoeder. Mijn moeder maakt altijd wortelsap, maar in haar sapcentrifuge blijven de vezels over van de wortel. Ik vond het altijd zonde dat die vezels weg werd gegooid. Dus ik besloot om die vezels te drogen om wortelpoeder van te maken.
20150922_163309
Alles wat je droogt wordt kleiner en lichter!

Om groentepoeder te maken heb je een koffiemolen nodig. Een blender zal hierbij niet helpen.
20150922_163447_HDR

Zeef de gemalen wortelpoeder want er zullen wat harde stukjes overblijven die je vervolgens weer kunt malen (ik had ook nog eens pompoenpitten erbij gedaan)
20150922_164214_HDR

En nu heb je wortelpoeder!!! Waarom ik zo enthousiast ben? Ten eerste geen foodwaste ten tweede dit is zo healthy! Je kunt deze poeder in alles gebruiken zoals je in de infographic hebt kunnen lezen; smoothies, omelet, stamppot, soep, stoofgerecht net dat extra vitamine boost in je dagelijkse gerechten.
20150922_165259_HDR

De bovenstaande stappen gelden natuurlijk ook voor broccolipoeder. Een dehydrator kost natuurlijk wel stroom. Ik gebruik de dehydrator in het weekend en in de avonduren want dan zijn de energiekosten het laagst.
broccoli_poeder

Fruitpoeder zelf maken is ook mogelijk alleen dit maak je niet hetzelfde als groentepoeder omdat fruit veel natuurlijke suikers bevat waardoor het snel plakkerig is na het drogen. Dus als je dit in de koffiemolen maalt dan wordt het een plakkerige boel. Kun je dan geen fruitpoeder maken? Jawel, maar je moet iets droogs bij toevoegen zoals natuurlijke arrowrootpoeder zodat het tot een mooie poeder gemalen kan worden.

Laatst zag ik deze muesli mini’s waarin ook groentepoeders zijn verwerkt, er wordt beweerd dat als je zo een zakje eet, je de dagelijkse portie groente naar binnen werkt 😀 Het product komt rechtstreeks vanuit Canada is te koop bij de Albert Heijn, maar is wel een beetje aan de prijzige kant (3,29 voor 4 zakjes). Maar het toont wel aan dat ik op de goede weg ben met mijn groentepoeders.
collage_madegood_groentepoeder
Klik op de afbeelding voor een grote weergave

Lijken groentepoeders jou ook zo healthy en een goede aanvulling op je dagelijkse gezondheid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *