tandarts
Je hebt twee soorten mensen; mensen met slechte tanden en mensen met goede tanden. Dit moet even goed uitgelegd worden, mensen met slechte tanden en die toch hun gebit goed verzorgen, maar toch gaatjes krijgen (that’s me). Ik ken een aantal personen in mijn directe omgeving die gewoon goede tanden hebben en dus nooit een gaatje krijgen! Hier kan weleens verandering in komen als jij ook onder de categorie “slechte tanden” valt.

Bekijk hier ook hoe belangrijk tanden flossen is.

gum-249290_1280
De remedie tegen gaatjes is heel simpel: na iedere maaltijd een kauwgom kauwen het liefst met de zoetstof xylitol. Het idee achter de kauwgom is dat al de bacteriën uit je mond en gebit worden opgenomen (bron 1,2). Je kunt zelfs in 30 seconden 100 miljoen bacterien verwijderen!

Zorg er wel voor dat je de kauwgom niet langer dan 5 minuten kauwt. Kauw je langer dan 5 minuten dan kauw je de bacteriën die je in de eerste 5 minuten weg hebt gekauwd weer terug in je mond. Let hier op want ook ik vergeet weleens de tijd en dan zit ik gewoon een kwartier lang te kauwen…IEUUUW!

microscope-275984_1280
Dit onderzoek is overigens niet in het buitenland gedaan, maar gewoon hier in hartje Nederland! Universiteit Groningen om precies te zijn. De kauwgom moet een suikervrije kauwgom zijn, zeker als je je tandarts minder wil zien…

Wat voor kauwgom kauw jij?

Disclaimer: uiteraard moet je naast het kauwen van kauwgom nog steeds je tanden poetsen en flossen, dat spreekt voor zich 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *