In moeilijke of drukke tijden is het vinden van evenwicht extra belangrijk en essentieel om optimaal te blijven presteren. Maar hoe lekker is het om tijdens je dagelijkse leven ook in balans te zijn? De meesten onder ons zijn iedere dag druk in de weer en het leven vliegt voorbij. De één houdt van structuur, de ander van uitdaging. Hoe je je leven ook leeft: beweging, voeding en spanning gelden voor iedereen. Lees hieronder hoe jij je leven op een fijne manier kunt beïnvloeden!

Beweging
Je gezondheid en gemoedstoestand zijn positief te beïnvloeden door de juiste balans te vinden tussen sporten en ontspanning. Bij sporten hoef je niet direct te denken aan zware of intensieve vormen zoals hardlopen of wielrennen. Wandelen, yoga en simpele thuis-workouts zijn voorbeelden van beweging die goed zijn voor je lichaam en geest en die iedereen kan uitoefenen. Begin met een simpele en goedkope yogamat en ga op zoek naar jouw favoriete oefeningen die je iedere uit kunt voeren. Het is helemaal lekker als je je beweging kunt combineren met buitenlucht voor een extra boost! Je hoeft dus niet per se veel geld te besteden aan dure sportscholen, maar met je eigen omgeving kom je een heel eind. Yoga is een voorbeeld van een sport waarbij je je spieren traint, je houding verbetert en tegelijkertijd werkt aan mentale ontspanning. Je kunt het bovendien beoefenen waar je maar wilt. Ook op reis of onderweg is yoga een sport die je gemakkelijk ‘meeneemt’ door een reis yogamat in je koffer of tas te stoppen waardoor je op een eenvoudige manier in je hotelkamer, op het balkon, een park of op het strand aan de slag kunt.

Voeding
Volgens Scientific America zijn je darmen je tweede hersenen.  Dat onderbuikgevoel is dus niet voor niets! Je darmen staan namelijk in directe verbinding met je hersenen. Je voeding bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt en wie je bent. Dit betekent dat je je slecht van binnen kunt voelen door ondervoeding. Andersom sturen je hersenen ook negatieve signalen naar je darmstelsel als je mentaal niet lekker in je vel zit waardoor je bijvoorbeeld geen zin hebt om te eten of buikpijn krijgt. Wees dus bewust van wat je in je mond stopt! Herken je die bekende middagdip na een zware lunch? De dag duurt nog wel even na je middageten, dus kies liever voor een voedzame lunch die je energie geeft. Vermijd als het kan alcohol, onverzadigde vetten en toegevoegde suikers en eet voldoende vitaminen en mineralen. Hieronder vind je een heerlijk gezond receptje, meer tips over suikervrij eten vind je hier.

Wat heb je nodig voor een powerbowl?

  • 250 gram bevroren blauwe besjes
  • 1 banaan, gepeld
  • Flinke scheut amandel- of kokosmelk
  • Topping naar keuze

Je ziet de ontbijtbowls steeds meer voorbij komen, in de Verenigde Staten is het al langere tijd een trend maar de bowls beginnen nu ook terrein te winnen in ons land. En dat is niet zo gek! Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten zodat je iedere dag een ander gezond ontbijtje maakt. Je hebt wel een blender nodig, het liefst eentje die je ook op de stand ‘ijsblokjes crushen’ kunt zetten. Doe de blauwe besjes en de gepelde banaan in je blender en voeg een scheut plantaardige melk toe. Zet je blender nu op de stand waarmee je ijsblokjes kapot maakt, als je ziet dat er puree ontstaat verwissel je de stand naar mixen zodat het een glad geheel wordt. Voeg steeds een scheut melk toe totdat het mengsel zo dik of dun is als jij wilt. Schenk het geheel in een leuk schaaltje en top je ontbijtje af met je favoriete producten! Denk aan vers fruit, stukjes dadel, moerbeien, kokoschips en stukjes pure chocolade.

Happy vibes
Je instelling bepaalt hoe je in het leven staat, beweging en een gezond eetpatroon zijn belangrijke elementen maar zonder een positieve instelling kom je er niet. Kijk nadat je uit bed stapt eens in de spiegel en noem één positief punt op over jezelf, je omgeving of over de dag die je tegemoet komt. Het liefst spreek je dit hardop uit. Probeer hier later op de dag bij stil te staan, al is het maar voor even. Maak van dit moment direct een relaxmoment en haal rustig adem. Ontspan je borstkas en laat je schouders rusten. Adem in en tel in gedachten vier seconden, houd je adem vast en blaas rustig uit. Herhaal dit totdat het goed voelt.

Bekijk onderstaand filmpje als je wat meer begeleiding en uitleg nodig hebt:

Wat doe jij om jezelf in balans te houden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *