effectiever_werken_25minuten
Vaak wordt gedacht als je goed geconcentreerd wilt werken dat je dit aan 1 stuk door moet doen zonder pauze. Het liefst 4 uur achter elkaar door werken. Alleen als je geen pauze neemt tussen de bedrijven door dan ben je juist minder productief bezig. PLUS je loopt ook nog risico op allerlei nek en rugklachten. In mijn zoektocht naar een goede manier om toch ergens die kleine pauze van circa 5 minuten in te lassen is de Pomodoro techniek tijdens een zoekactie op Google tevoorschijn gekomen.

logo
De truc met Pomodoro (Italiaans voor tomaat) is dat je binnen 25 minuten geconcentreerd werkt aan de hand van een keukenwekker. In onderstaand kort filmpje wordt de pomodoro techniek heel leuk uitgelegd:

Zodra je weet hoeveel je kunt doen in 25 minuten kun je dus taken opstellen aan de hand van het aantal pomodoro’s.

addons
Een add on voor je browser is makkelijker als je achter een pc werkt. Omdat je na een x aantal minuten (die je meestal zelf kunt instellen) een melding krijgt. Een mooi voorbeeld van zo een browser add on is de stretchclock dit maakt minder lawaai dan een pomodoro. En je wordt direct na 25 minuten door verwezen naar een filmpje met oefeningen die je achter je bureau kunt doen. Voor Google Chrome kun je deze add ons gebruiken. Of je kunt gebruik maken van een relax daily youtube filmpje (lees hier meer) waarbij je een filmpje selecteert van circa 25 min of meer.

iphone-410324_1280
Zelf onderschat ik heel veel vaak hoe lang een taak kan duren. Vandaar dat ik altijd te laat ben: ik denk vaak dat ik alle tijd van de wereld heb en dat alles wel in een kwartier te doen is….NIET dus. Een methode die ik persoonlijk handig vind is om de timer van je telefoon te gebruiken bij een taak die je thuis doet bijv. de afwas of jezelf klaar maken in de ochtend. Dan heb je a. inzicht in hoe lang een taak duurt en b. je houdt de tijd bij zodat je deze niet hoeft te overschrijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *