woonkamer_verlichtingDe zon gaat in de winter extra vroeg onder. Hierna zijn we allemaal afhankelijk van stroom om ons te voorzien van licht. Met de juiste lampverlichting kun je een bepaalde sfeer neer zetten in je woning en met name in je woonkamer. Voor mij is de woonkamer een belangrijke woonruimte, je ontvangt daar namelijk je gasten. Vandaar dat ik graag de verlichting in die ruimte wil aanpassen naar het sfeer dat op dat moment heerst.

Bijv. vorige week zondag kwamen een paar vriendinnen op bezoek voor een potluck hightea. Mijn woonkamer is ruim genoeg voor een eettafel en daar boven hangt een grote hanglamp_ottohanglamp zodat we elkaar goed kunnen zien, maar ook het eten (niet geheel onbelangrijk!). Na het eten verschoven we van de eettafel naar de bank en daar deed ik een andere lamp aan dat meer schemerlicht geeft. Een gezellig sfeertje met een heerlijk kop thee erbij en lekker kletsen 🙂 Zo een schemerlampheeft bijna hetzelfde effect als een open haard; knus. Het leek me handig om de basics van woonkamerverlichting bij elkaar te verzamelen.

Verlicht hoeken

Uitgangspunt is om 3 van de 4 hoeken van de woonkamer te verlichten. 1 hiervan richtstaandelamp_vloerlamp_otto je op een object zoals een plant, kunst of een mooie stoel. De overige 2 lampen zijn een combinatie van tafel en vloerlampen waarbij een met het lichtval naar boven valt en de andere naar beneden. Voor het lezen of schrijven is benedenwaartse licht natuurlijk het handigst (dit licht heb je bovendien niet altijd nodig).

 

Uniek

Bijzondere lampen geven net dat extra ‘oomph’ aan een ruimte en kunnen daarnaast een mooi stukje gesprekstof opleveren.

collage_sfeer_lampen

1. een chique kroonluchter doet het altijd goed
2. de kaarsen in deze artprint lijken net echt de kaarsen zijn dan ook gemaakt van LED licht!
3. met deze aparte hanglamp creëer je dat extra knusse gevoel met (LED) waxinelichtjes
Je vindt deze lampen bij OTTO.

Highlight

Sommige schilderijen of wandtapijten wil je extra benadrukken. Dit kun je het beste doen met spotlights. Zorg er wel voor dat deze spotlights 5 keer sterker zijn dan de normale verlichting in je woning. Je wilt namelijk dat dat ene schilderij net iets meer opvalt.

Sfeer & decoratie

collage_tafellamp_wandlamp_otto
Kroonluchters, wandlampen en tafellampen geven de woonkamer een uitnodigende, intieme en persoonlijke sfeer. Zie het als een paar oorbellen die een outfit helemaal compleet maakt (volgens Linda Allen interior & lighting decorator).

 

 

Artikel gebaseerd op Expert Interior Lighting Tips | Real Simple

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *