Afgelopen zaterdag kreeg ik van mijn moeder een pizzapakket van Koopmans omdat mijn vader deze uit de schappen had gehaald tijdens het boodschappen. De hint was duidelijk: iemand wilde dat ik pizza zou maken. ARGH…waarom een pakje van Koopmans kopen als ik in 10 minuten ook zelf pizzadeeg kan maken? Zie recept hier. Anyways, het probleem van pizza maken in de oven zonder een pizzasteen is dat de bodem niet krokant wordt, maar juist een broodachtige structuur krijgt. Dus ik was naarstig op zoek naar een pizzasteen, eerst naar de Blokker geweest de kans was klein, maar bleek dat ze een pizzasteen van Dr. Oetker in de opruiming hadden. Helaas was de Dr. Oetker pizzasteen er niet meer…. Vervolgens naar Dok Cookware in de Passage (Den Haag) geweest en daar hadden ze een pizzasteen van Jamie Oliver voor 18 euro. De verkoopster gaf aan dat de pizzasteen mee verwarmd moet worden in de oven. Als je de pizzasteen gelijk in een hete voorverwarmde oven plaatst dan zal de steen barsten. Ook moet een pizzasteen bij het eerste gebruik een uur lang in de oven blijven op de hoogste temperatuur zodat de steen wat harder wordt.

1. mijn geliefde knoflookmaler wat ik bij de huishoudbeurs heb gekocht (zie bovenstaand plaatje). Ik ben er nog steeds erg blij mee! Het is zo makkelijk knoflook pellen, wat grove stukken snijden en zo de maler in met beide handen even draaien en dan heb je een knoflookprutje.

2. een oude yoghurtbakje gebruiken om knoflook, uischillen en paprikapulp erin weg te gooien is zo handig! Ondanks dat de prullenbak vlak achter mij is, is het toch irritant om steeds te moeten omdraaien om 1 knoflookje te schillen en dan weer omdraaien naar de prullenbak om een ui te schillen. Met dit yoghurtbakje (je kan ook een kom gebruiken) dump ik alles erin en wanneer ik klaar ben met koken, dump ik alles in 1 keer de prullenbak in

3. gehakt wassen, is dit iets wat alleen buitenlanders doen? Normaliter wassen wij al ons vlees met azijn en water. Of als er geen azijn is met een limoen of citroen.  Maar met azijn wassen doe ik het gehakt niet anders wordt ie echt wit. Dus heb ik het gehakt heel even gewassen. Ik weet niet, het voelt toch fijn als je het even wast.

4. de wokpan die ik heb gekocht heeft geen eigen deksel. Op zich vind ik dat niet erg want deksels nemen ook meer plek in de keukenkast. Mijn anti spetterdeksel komt hier dus goed van pas, zo een fijn ding. Ik heb ook zo een goedkope van de Action, maar ik merk het verschil. Deze deksel gemaakt van roestvrij staal voelt lekker aan niet te licht en zeker niet te zwaar. Ook de handvat ligt makkelijk in gebruik. Zie voor meer info over deze anti spetterdeksel: Shoplog Düsseldorf : anti-spetter roestvrije deksel

5. de pizzasteen van Jamie Oliver!!! Yayyyyy!  Officieel kostte het 18,95

6. de pizzasteen in de oven. Ik had besloten om de pizzasteen niet vies te maken. Dus heb ik de gemaakte pizza op bakpapier geplaatst en dit geheel zo op de plaat gelegd…. Ik weet niet of dit de hele gedachte achter de pizzasteen teniet doet? Heb jij hier ervaring mee? Laat het me dan AUB weten!

7. De onderkant is mooi bruin geworden! Alleen tjah de buitenrand was wel wat vochtig. Ik vermoed doordat ik bakpapier heb geplaatst. Zonder het bakpapier zou ik wellicht geen natte plekjes aan de buitenrand hebben. Anyways die natte plekjes waren wel opgedroogd. Maar ja, ik wil gewoon niet die pizzasteen vies maken, terwijl in de gebruiksaanwijzing staat dat je de voedselresten met een ijzeren spatel kan verwijderen. OW en wat ook belangrijk is: je mag de pizzasteen niet wassen!

8. the endresult! Een gezonde pizza :-)

Heb jij ervaring met een pizzasteen? Heb jij nog handige tips voor in de keuken? Laat het me weten, ik leer graag nieuwe dingen erbij!
EDIT 11/12/13: inmiddels heb ik de pizzasteen ook geprobeerd voor naan brood! Echt superhandig en binnen 5 minuten brood op de tafel: mijn ervaring met het maken van naan brood op de pizzasteen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *