Tijdens mijn cursus snellezen kregen wij in de ochtend ook wat informatie over het trainen van je geheugen. En dit deel ik graag 🙂 Het onthouden van namen is een kunst. Er werd een filmpje getoond van een Engelsman die de namen onthield van iedereen die in de zaal zat en dat waren er meer dan 150! Het geheim voor het onthouden:
1. motivatie (je moet het willen)
2. goed luisteren en (vaak) herhalen
3. visualiseren (het eerste wat je opkomt als je de persoon ziet en plak die associatie bij die naam)
4. voelen (door te schrijven)
We kregen een nulmeting dit houdt in dat je gaat testen wat je op dat moment kunt onthouden. We kregen dus twee testen waarbij we 20 woordcombinaties zagen met 4 seconden interval. Daarna kregen we nog een test dit keer 20 woorden met beeld. Uit de test bleek dat de 20 woordcombinaties (zonder afbeeldingen) voor iedereen moeilijk was, maar veel makkelijker ging de test met woord EN afbeeldingen (visualisatie!).
Je houdt je brein fit door nieuwe dingen te ervaren, door bijvoorbeeld te leren jongleren, dit deden we dus tijdens de training. Dat was echt gaaf om iedereen te zien ‘jongleren’ wat natuurlijk voor geen meter ging. Door het leren van nieuwe dingen maken je hersenen nieuwe verbindingen aan (vandaar het jongleren tussendoor). Dat jongleren nieuwe verbindingen maakt in de hersenen is wetenschappelijk onderbouwt. Je hersenen blijven fit door nieuwe dingen te doen of te leren. Neem als voorbeeld oudere mensen die de hele dag thuis zitten en geen nieuwe dingen ondernemen, die hebben vaak het meest last van geheugenverlies.
Bron 2
Alles wat terecht komt in de korte termijn geheugen is van korte duur namelijk 20 seconde! En alles wat terecht komt in de lange termijn geheugen wel, dat blijft oneindig lang in je hersenen zitten. Maar hoe krijg je nu informatie in je lange termijn geheugen? David gaf een heel simpel en logisch voorbeeld. Van scholieren wordt vaak gevraagd om op tijd te leren (en natuurlijk wordt dit niet gedaan). Scholieren en veel studenten gaan pas op het laatste moment leren en juist dan komt het terecht in de korte termijn geheugen. Als scholieren nu gewoon op tijd studeren (zoals dat van hen wordt gevraagd) is er meer tijd voor herhaling waardoor informatie beter wordt opgenomen en terecht komt in de lange termijn geheugen. En dat is eigenlijk het doel wanneer je studeert voor een beroep: je wilt die informatie opslaan zodat je er later ook wat aan hebt! Men, wist ik dit maar eerder 🙁 Het opslaan van ‘droge’ informatie is saai daarom is het nodig om de informatie te manipuleren. Dat manipuleren doe je door:
A. je zintuigen te gebruiken voor de informatie
B. door de informatie bizar te maken
C. door de informatie groot te maken
D. door humor te gebruiken bij informatie
Bovenstaande klinkt een beetje abstract, het komt er eigenlijk op neer dat je je visualisatie moet gebruiken wanneer je informatie tot je neemt. De bovenstaande stappen van A-D gebruik je het beste bij de geheugentechniek “the roman room” dit is niets anders dan een plattegrond van een woning. Als je bijvoorbeeld je boodschappenlijst wil onthouden dan gaat dat zo te werk met de “roman room”:
pindakaas > je staat voor de voordeur, je raakt de deurknop aan en getsie je hebt pindakaas op je handen
crackers > je doet de deur open en vervolgens sta je in de hal en je hoort iets onder je voeten kraken: he verdorie op de vloer liggen allemaal crackers!
knoflook > je loopt naar de badkamer en overal hangt er knoflook en het stinkt er enorm ook nog…
Zie je hoe je de informatie groot en bizar maakt met je zintuigen en humor? Doordat we deze techniek deden (met meer boodschappenitems verspreid in elke kamer van de woning) hebben we (de groep) de exacte boodschappenlijst kunnen onthouden de hele dag! Als we de boodschappenlijst alleen moesten stampen zonder visualisatie dan zouden we de lijst niet op het eind van de dag hebben onthouden.
DUS wil je informatie voor de lange termijn onthouden dan is het zaak om veel te herhalen met lange tussen periodes en gebruik te maken van de roman room techniek.
Jup Albert Einstein heeft gelijk: imagination is limitless!
Oh en de winnares voor de geheugentraining cd’s is Anita Huber, gefeliciteerd!
Volgende week het laatste deel namelijk mindmapping. Ben jij bekend met de geheugentechniek: roman room?