diy_tapijtvlekken_vloerkleed_header_1
In elk huishouden is er wel een tapijt of een vloerkleed(je) te vinden, maar wat als er een vlek op komt? Koop je dan een nieuwe tapijt/vloerkleed of probeer je zelf de vlek te verwijderen? Om vlekken te verwijderen hoef je niet perse een speciale vlekkenverwijderaar te kopen want met spullen in je keukenkast lukt dat net zo goed.

Bepaalde keukenmiddeltjes werken voor specifieke vlekken, kijk mee, leer en onthou (of nog makkelijker bookmark deze link)!

Azijn

collage_azijn_vlekken_vloerkleed_tapijt
Azijn is voor meerdere soorten vlekken goed. Koffie of theevlekken werkwijze: dep de vlek met water en azijn (gelijke hoeveelheden). Bezoek over de vloer met natte schoenen van de regen en modder achterlaten op je mooie vloerkleed? Daarvoor kun je ook azijn gebruik. Werkwijze: 1 eetlepel azijn mengen met 1 eetlepel maizena. Wrijf dit in op de vlek laat dit 2 dagen intrekken en ga met de stofzuiger over de vlek. Voor verfvlekken gebruik 1 1/2 eetlepel azijn + 1 1/2 wasmiddel + 2 koppen water. Let wel op dat de verfvlek niet al droog is!

Scheerschuim

collage_scheerschuim_tapijt_vloerkleed_1
Met scheerschuim kun je vet en vruchtensapjes uit de tapijt of vloerkleed krijgen. Werkwijze: maak de vlek vochtig, dep de vlek met scheerschuim laat deze drogen. Verwijder daarna het scheerschuim met een vochtige doek. Ook voor olie/vetvlekken is scheerschuim een goed alternatief als je geen azijn in huis hebt.

Maizena

collage_inktvlekken_vloerkleed_tapijt
Inkt gevallen op je vloerkleed? Geen nood! Meng maizena met melk totdat je een dikke mengsel hebt. Dit kun je dan op de inktvlek plaatsen en laten drogen. Vervolgens borstel je de mengsel weg of stofzuigen. Maizena werkt net zo goed voor olie/vetvlekken.

Baking soda

collage_urinevlekken_tapijt_vloerkleed
Ik weet niet over jou, maar ik heb AL-TIJD baking soda in huis hetzij voor het bakken of voor het maken van mijn eigen DIY deodorant, klik hier voor het DIY recept. Baking soda haalt vieze geurtjes weg en je kunt hiermee dus ook kots en urinevlekken mee verwijderen. Werkwijze: verwijder eerst zoveel mogelijk vocht van de kots of urinevlek. Vervolgens gooi je wat baking soda over de vlek, dep de vlek met een keukenpapier en laat dit drogen. Vervolgens je raadt het al: ga je met de stofzuiger erover heen. Bakingsoda met dezelfde hoeveelheid zout is weer een ander alternatief voor olie/vetvlekken.

Zoals je ziet kun je best veel keukenmiddeltjes gebruiken voor olie/vetvlekken daar is eigenlijk geen speciaal duur schoonmaakmiddel voor nodig. Als je geen zin hebt om allerlei vlekken te verwijderen kun je misschien beter voor een zwarte kleur kiezen dan vallen de meeste vlekken niet op. Of helemaal makkelijk en leuk om te doen: koop een nieuwe vloerkleed voor een frisse look & feel 😀

Heb jij handige tips voor andere soorten vlekken die hier niet zijn genoemd?

logo

Geraadpleegde bron: Readers Digest 17 homemade carpet stain removers

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *